FIZYKA
pięknotka: FIZYKA
W próbce znajdowało się 16 razy 10 do potęgi 20 jąder izotopu cezu.W czasie 120 lat w wyniku
przemian promieniotwórczych rozpadło się w przybliżeniu 15 razy 10 do potęgi 20 tych
jąder.Oblicz czas połowicznego rozpadu tego izotopu.
17 kwi 19:33
bart: | | 1 | |
w wyniku jednego rozpadu, rozpada sie |
| jąder.. |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
zostalo |
| jader |
| =2−4 |
| | 16 | | 16 | |
czyli byly 4 takie cykle
120:4=30 lat
17 kwi 19:36
pięknotka: jak to zrobiłeś? możesz dać obliczenia konkretne od początku?
17 kwi 19:51
bart: (bede pisac bez 10
20)

mialas 16 jader, zostalo Ci 16−15=1 jadro
CZas polowicznego rozpadu to czas rozpadu polowy jader ktore masz

(LOL

)
16:2=8 − rozpada sie podczas I rozpadu
8:2=4− podczas II
4:2=2− III
2:2=1− IV i tyle wlasnie nam zostalo..
wiec w czasie 120lat byly 4 rozpady
120lat:4=30lat
17 kwi 19:55
bart: chcesz zebym to zrobil wzorem?
17 kwi 19:56
pięknotka: tak
17 kwi 20:03
17 kwi 20:05
pięknotka: ten izotop cezu co tam w zadaniu był to też obliczyłeś?
17 kwi 20:27
Gustlik: N
0=16*10
20 jąder
t=120 lat
ΔN=15*10
20 jąder
N=1*10
20=10
20 jąder − tyle pozostało
N=N
0*2
−tT
10
20=16*10
20*2
−120T /:10
20
1=16*2
−120T /:16
2
−4=2
−120T
T=30 lat
17 kwi 22:58