Prosze POMOCY
POMOCY :(((: W kwadrat ABCD o boku długości 10 cm, wpisano kwadrat KLMN, którego pole wynosi 68% pola
kwadratu ABCD. Wiedząc, że |AB| = |BC| i |NK| = |NM| oblicz długości odcinków, na które
dzielą wierzchołki kwadratu KLMN każdy bok kwadratu ABCD.
24 lut 20:22
Spike: możesz podać wynik?
24 lut 20:35
POMOCY :(((: 2 i 8
24 lut 20:35
POMOCY :(((: pomozesz mi?
24 lut 20:36
Xcays: Boki kwadratu ABCD są podzielone (wierzchołkami mniejszego kwadratu) na odcinki
o długości (10-a) oraz a
i wiemy, że KLMN ma pole 68 cm2 z czego obliczamy jego bok
niech bokiem tego kwadratu będzie b⇒b2=68⇒b jako długość jest równe 2√17
i teraz sobie możesz Pitagorasem dokończyć, czyli zauważasz , że b jest
przeciwprostokątną trójkąta o przyprostokątnych a oraz (10-a) ⇒ b2=a2 + (10-a)2
Tutaj już powinieneś dać sobie rady.
W razie jakichkolwiek błędów, wrzeszczcie po cichu. Mam zszargane nerwy i nie wiem, czy
czasami jakiegoś faktu nie przeoczyłem.
Pozdrawiam,
Xcays vel Mr.Apo
24 lut 20:39
Xcays: Nie sprawdzałem wyniku, dajcie znać, czy się zgadza
24 lut 20:40
Mariusz: wiem jaki wzór będzie tylko nie umiem jeszcze rozwiązywać wielomianów, po wstawieniu
liczy wynik pasuje, A może ty Spike umiesz?
24 lut 20:46
Eta:
Własnie tak: na odcinki 8 cm i 2 cm:
Pomóc Ci?
24 lut 20:49
POMOCY :(((: b
2=a
2+(10-a)
2
68=a
2+100-20a+2
2
2a
2-20a+32=0
a
1=2
a
2=8
Tak?
24 lut 20:53
Mariusz: tak
24 lut 20:55
Xcays: Tak
24 lut 20:55
Mariusz: mozna też było liczyć to z pola tych małych trójkątów które powstaną ale potem i tak
wychodzi identyczne równanie
24 lut 20:56
POMOCY :(((: Dzieki wielkie...
24 lut 20:57
Xcays: To tak moim zdaniem najprostsze tłumaczenie tego zadanka, chociaż oczywiście masz racje
24 lut 20:58
Basia:
2a2 - 20a + 32 =0 /:2
a2 - 10a + 16 =0
Δ = 100 - 64 = 32
√Δ = 4√2
i pierwiastki to na pewno nie jest ani 2 ani 8
24 lut 20:59
Mariusz: właśnie tez sie zastanawiam dlaczego delta wychodz taka dziwna, ale z wzorów wieta
wszystko pasuje
24 lut 21:03
Mariusz: Basiu ale 100-64 to nie jest 32 tylko 36 i delta z tego wynosi 6
24 lut 21:05
Xcays: Przepraszam bardzo, błąd przedszkolaka, zaraz poprawie
24 lut 21:05
Xcays: Mariusz wyprzedziłeś mnie w tym
24 lut 21:06
Spike: Zaraz napiszę, wszystko wychodzi ok, ale trzeba stosować deltę.
24 lut 21:07
Basia:
o rany nie 32 tylko 36
głupi bład rachunkowy
√Δ = 6
a1 = (10-6)/2 = 2
a2 = (10+6)/2 = 8
24 lut 21:08
Spike: 10=x+y
x=10-y
x
2+y
2=(2
√17)
2
(10-y)
2+y
2=68
100-20y+2y
2=68
2y
2-20y+32=0
Δ= 400- 4*32*2=144
√Δ=12
x
1= (20-12)/4=2, x
2=(20+12)/4=8
Nie wiem właśnie czemu, ale stosując wzory z funkcji wychodzi dobry wynik
24 lut 21:11
Mariusz: wiecie może jak zrobić zadanie 6 na forum z tym graniastosłupem i kątem nachylenia 60 st
24 lut 21:12
Eta: No i co miałam rację ,że 2 i 8?
24 lut 21:13
Basia:
Miałaś
24 lut 21:25
Eta:
24 lut 21:26
Xcays: Oj jak ja lubię pospamować
24 lut 21:27
Basia:
Mariusz ono już na pewno nie jest 6. Podaj nick
24 lut 21:28