matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
Licealistka:
Zapisz wzory pozwalające obliczać pole i obwód n−kąta foremnego wpisanego w okrąg o promieniu r (n>4).
17 kwi 18:49
Godzio:
360
α =
n
360
180 −
n
180
β =
= 90 −
2
n
a
2
cosβ =
r
180
a = 2rsin(
)
n
h
sinβ =
r
180
h = rcos(
)
n
ah
180
180
1
360
P
c
= n *
= n * r
2
* sin(
)cos(
) =
nr
2
*sin(
)
2
n
n
2
n
17 kwi 18:57
Godzio:
Właściwie to od razu można było napisać ten wzór korzystając ze wzoru na pole
1
P =
absinα
2
17 kwi 19:02