fukcja liniwa zadania z trescia
paweł: Listwa ma długośc 3.15 m. Z części listwy stolarz wykonał ramkę do obrazu w kształcie
prostokąta, której wymiary roznily sie o 15 cm. Pozostala czesc listwy wystarczyla
jeszcze na ramke o wymiarach dwa razy mniejszych. Oblicz wymiary obydwu ramek.
24 lut 20:21
.....: 2x+2(x+15)+{2x+2(x+15)}/2=315
4x+30+(4x+30)/2=315
4x+2x+15=285
6x=270
x=45
pierwsza ramka to 45 na 60 a druga ma 22,5 i 30
24 lut 20:28
paweł: mozesz mi napisac skad wiesz, ze drugi wymiar to 60 ? nie lapie
24 lut 20:34
paweł: ok, juz wiem, nie trzeba; ]
24 lut 20:38
.....: sorry nie bylo mnie chwile

no x+15

jak wiesz to dobrze ze nie bylo mnie sam
pomyslales
24 lut 20:41