oblicz
ankaa: asia przeczytała przez tydzień ksiażke. oblicz ile stron ma ta książka jeśli wiadomo że 1 dnia
asia przeczytała 20 stron a każdego nastepnego o 5 stron wiecej niz poprzedniego dnia.oblicz z
wykorzystaniem wzorów dotyczących ciągu arytmetycznego
17 kwi 18:45
dero2005:
a
1 = 20
r = 5
n = 7
a
n = a
1 + (n−1)*r
a
7 = 20 + (7−1)*5 = 20 + 6*5 = 50
| | 20+50 | | 70 | |
Sn = |
| *7 = |
| *7 = 35*7 = 245 |
| | 2 | | 2 | |
17 kwi 18:55
Atola: (20,d2,d3,...,d7) − ciąg arytmetyczny d−ilość stron w danym dniu
różnica ciągu arytmetycznego wynosi r=5 ilość dni to 7, więc
S=7(20+d7)/2 d7=20+6r=50
S=245
odp książka ma 245 stron
17 kwi 18:56