PROblem
TOmek: Prawdopodobienstwo −pytanko
1. Losujesz ze zbioru {1,2,3,4,5,6} dwie niepowtarzające sie cyfry. Układasz z nich liczbę w
kolejnosci losowania. Oblicz prawopodobieństwo otrzymania liczby parzystej.
1) obliczam ile jest mozliwosci −> to rozumiem Ω=6*5=30
2) obliczenie na ile sposob mozna ulozyc by byla liczba parzysta
no to robie
−na 6 sposob mogę wybrac pierwszą cyfre
−na 3 sposoby {2,4,6} mogę wybrać jedną cyfę
więc |A|=6*3=18 a w odpowiedzniach mam 15

Pomozcie, bo cos mi ten dział nie idzie
17 kwi 18:44
Maryjusz: Cyfry nie mogą się powtarzać.
Pierwszą cyfrę masz na 5 sposobów, ponieważ musisz zostawić chociaż jedną cyfrę jako drugą
drugą cyfrę masz na 3 sposoby, bo są 3 cyfry parzyste
A=5*3=15
17 kwi 18:47
TOmek: aha

dzieki
17 kwi 18:49
TOmek: coś mi nie pasi. Patrz na te zadania:
2.Ze zbioru A={1,2,3,4,5,6,7} wybierasz trzy cyfry. Ile liczb trzycyfrowych mozesz w ten sposob
ułozyc, jeżeli b) cyfry nie mogą sie powtarzać.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
no i jak to mam zrobić bo juz zgłupiałem
17 kwi 18:56
TOmek:
17 kwi 18:59
Maryjusz: Ω liczysz jako 3 wyrazowe wariacje bez powtorzen zbioru 7−elem.
A można policzyć, że najpierw wybierasz jedna z 7, pozniej jedna z 6 i jedna z 5 czyli 7*6*5
17 kwi 18:59
Godzio:
7 * 6 * 5 ?
17 kwi 18:59
TOmek: tylko ja na razie robie te zadania bez znajmosci wariacji, permutacj itp.

czaje
17 kwi 19:02