Które z wyrazów ciągu (a_n)są równe zeru, jeśli:
VVerka:
Które z wyrazów ciągu (an)są równe zeru, jeśli:
a) an=n2−4n−21
n2+2
b) an=n4−256
n2−n+2
17 kwi 18:39
Maryjusz: Przyrównaj wszystkie te wzory do 0 i wyznacz n, pamiętaj, że n∊ℕ
17 kwi 18:41
Kejt: hmm.. a nie n∊ℕ
+?
17 kwi 18:42
Maryjusz: Racja
17 kwi 18:44
VVerka: ok. Dziękuje

ZAD.1
Które z wyrazu ciągu(a
n) są większe od liczby x:
a) a
n=2n+2 , x=18
b) a
n=(n−3)
2 , x=5
ZAD.2
Które wyrazy ciągu(a
n) są ujemne, jeśli:
a) a
n=−n
2+10n+11 , n∊ℕ+
b) a
n=n−6
n+3
17 kwi 18:51
Maryjusz: 1. a) 2n+2>18
b) (n−3)2>5
2.
a)−n2+10n+11<0
b)n−6<0
c?)n+3<0
17 kwi 18:54
VVerka: w tym b to powinna byś kreska ułamkowa:n−6/n+3
17 kwi 18:57
Kacper: (n−3)
2>5 i co dalej
17 kwi 19:02
Maryjusz: no i liczysz
17 kwi 19:03