Czy ktoś mógłby pomóc mi w rozwiązaniu tych zadań na poziomie 1 gimnazjum ?
Mateusz: 1. Suma dwóch liczb wynosi 100. Znajdź te liczby, jeżeli połowa pierwszej z nich jest równa
trzeciej części drugiej.
2. W dwóch beczkach znajdują się różne ilości wody. Gdyby z pierwszej beczki przelać 10 litrów
wody do drugiej beczki. to w obu beczkach byłoby jej tyle samo. Gdyby z drugiej beczki wylać
20 litrów, to wówczas w pierwszej beczce byłoby dwa razy więcej wody niż w drugiej beczce. Ile
litrów wody znajduje się w tych beczkach?
3. W dwóch kieszeniach mam monety − razem 16 zł. Jeśli przełożę 1,5 zł lewej kieszeni do
prawej, to w obu kieszeniach będę miał tyle samo pieniędzy. Ile pieniędzy mam w każdej z
kieszeni?
4. W pewnym teście złożonym z 20 pytań za poprawną odpowiedź przyznawano 3 punkty, a za błędną
odpowiedź zabierano 2 punkty. a) Ilu poprawnych odpowiedzi udzielił uczeń, który otrzymał
łącznie 45 punktów ? b) Ile razy pomylił się uczeń który dostał 15 punktów?
5. Suma dwóch liczb wynosi 80. Znajdź te liczby, jeśli 50% pierwszej z nich jest o 5 mniejsze
od drugiej.
6. Różnica dwóch liczb wynosi 45. Jeśli mniejszą z tych liczb zwiększymy o 20% i większą
zmniejszymy pięciokrotnie, to otrzymamy liczby równe. Znajdź te liczby.
7. Różnica dwóch liczb wynosi 2. Jeżeli większą z nich zmniejszymy o 20%, to otrzymamy liczby
równe. Znajdź te liczby.
8. Jeśli bok pewnego kwadratu zwiększymy o 5 cm, to jego pole wzrośnie o 125 cm2. Oblicz
długość boku kwadratu.
9. Ojciec ma 42 lata, a jego córka
10. Za ile lat ojciec będzie 2 razy starszy od córki ?
11. Jeśli do pewnej liczby naturalnej dopiszemy cyfrę zero (z prawej strony), to otrzymamy
liczbę o 252 większa. Jaka to liczba ?
12. Ostatnią cyfrą pewnej liczby naturalnej jest 6. Jeśli skreślimy tę cyfrę, to otrzymana
liczba będzie 0 204 mniejsza. Znajdź tę liczbę.
13. Przedstawiając cyfry w pewnej liczbie dwucyfrowej, otrzymamy liczbę o 9 większą. Znajdź tę
liczbę, wiedząc, że suma jej cyfr wynosi 17.
14. Znajdź liczbę, która jest o 4 większa od liczby mniejszej o 25% od niej.
15. Ile wody i ile kwasu solnego o stężeniu 90% należy zmieszać, aby otrzymać 10 kg roztworu o
stężeniu 60%.
16. Odcinek o długości 4,7 m podzielono na odcinki o długościach 0,2 m i 0,3 m. Ile otrzymano
odcinków każdego rodzaju, jeżeli dłuższych odcinków było o 4 więcej niż krótszych ?
17. Podczas spaceru spacerowicz przez kilkanaście minut szedł z prędkością 3,5 km/h, a
następnie tak samo długo z prędkością 2,5 km/h. Jak długo trwał spacer, jeśli przeszedł 1,8 km
? 18. Połowę ciasteczek i jeszcze dwa zjadł Karol, połowę pozostałych i jeszcze cztery − Ola,
pozostałe trzy pożarł pies. Ile ciasteczek było na stole?
17 kwi 18:36
rączszka: Nie za mało tych zadań?
17 kwi 18:38
izi: najlepsze jest chyba zadanie nr9. 9. Ojciec ma 42 lata, a jego córka . bardzo ciekawe
17 kwi 18:39
rączszka: Zad 10 też jest nielepsze.
Za ile lat ojciec będzie 2 razy starszy od córki ?
17 kwi 18:40
Kejt: dostałam oczopląsu..
17 kwi 18:43
Ratox: izi − bo tu trzeba rozważyć przypadki, gdy ojciec zaczął współżycie w wieku 11 lat, 14, 17 etc.
xD
17 kwi 18:44
rączszka: I odjąć przypadek, że ojciec był bezpłodny
17 kwi 18:45
izi: niestety. już pare lat temu skończyłam gimnazjum, ale takich dziwnych zadań nie robiłam

w
moich zadaniach ojciec zawsze był płodny i pełnoletni. taka samo jak matka1
17 kwi 18:48
rączszka: Ale chyba wiek współżycia się obniża w ostatnich latach, więc zadania z matmy też zaczynają się
zmieniać
17 kwi 18:52
Kejt: i na końcu wyjdzie, że córka była starsza od ojca..i jednocześnie była swoją matką..
17 kwi 18:53
rączszka: Czemu nie
17 kwi 18:54
Ajtek: Do cholery jasnej, chłopak napisał zadania, z którymi nie potrafi sobie poradzić, ew. nie jest
pewien swoich rozwiązań.
Jest to poziom I kl. gimn., dla większości tutaj zrozumiały jak mniemam.
I co widzę

Jeden wielki śmiech, ponieważ ucięło częśc zadania nr 9

Szkoda, wielka szkoda dla tego forum.
Wniosek jest jeden, nie wszyscy dorośli do tego forum
18 kwi 00:12
ha ha ha :: zadanie1
Musisz zbudowac uklad rownan z dwiema niewiadomymi x, y
oznaczmy
x − pierwsza liczba
y − druga liczba
wiemy ze suma dwoch wynosi 100
piszemy pierwsze rownanie
x + y = 100
wiemy ze
1/
2 pierwszej rowna sie
1/
3 drugiej
piszemy drugie rownanie:
1/
2 x =
1/
3 y
otzrymujemy uklad rownan
| ⎧ | x + y = 100 | |
| ⎩ | 1/2x = 1/3y |
|
mysle ze rozwiazac potrafisz
wrazie potrzeby masz odpowiedz x = 40 a y = 60
jak masz problemy z rozwiazaniem ukladu pisz wytlumacze.
18 kwi 04:20
ha ha ha :: zadanie 2:
x ilosc wody w pierwszej beczce
y ilosc wody w drugiej beczce
wiemy, ze jak przelejemy z pierwszej beczki (x) 10 litrow do drugiej (y) to ilosc wody bedzie
rowna
piszemy rownanie
x − 10 = y +10
wiemy tez ze jak z drugiej beczki (y) wylejemy 20 litrow to ilosc wody w pierwszej (x) bedzie
dwa razy wieksza od (y)
piszemy rownanie
2x = y − 20
powstaje uklad rownan
| ⎧ | x −10 = y + 10 | |
| ⎩ | 1/2 x = y−20 |
|
rownanie do rozwiazania podpowiedz x = 80 , a y = 60
18 kwi 04:42
ha ha ha :: zadanie 3:
x kwota w lewej kieszeni
y kwota w prawej kieszeni
wiemy, ze w dwoch kieszeniach mamy 16 zl razem
piszemy rownanie:
x + y = 16
wiemy tez ze jak z lewej przelozymy do prawej 1,5 to obie kwoty beda rowne.( zadanie identyczne
jak z woda w beczkach)
piszemy rownanie
x − 1,5 = y + 1,5
stara prawda: miec 100 zl, a nie miec 100 zl to razem 200 zl.

powstaje uklad do rozwiazania
| ⎧ | x + y = 16 | |
| ⎩ | x − 1,5 = y +1,5 |
|
podpowiedz x = 9.5 y = 6.5
18 kwi 04:52
ha ha ha :: zadanie 4
x ilosc poprawnych odpowiedzi
y ilosc punktow
y = ax + b
rozwazmy skrajne punkty x (20 poprawnych odp) uzyskamy y= 60 pkt
x = 0 (poprawnych odpowiedzi ) uzyskamy y =− 40 pkt
rozwiazemy uklad
20a = 60 − b
wiemy ze b = −40
20a = 60 + 40
20a = 100
a = 5 b = −40
nasz funkcja liniowa ma wzor
y = 5x − 40
uklad rownan dla pierwszego wariantu uzyskalismy 45 pkt
| ⎧ | 45 = 5x − 40 | |
| ⎩ | x + y = 20 |
|
z tego wiemy ze x = 17 a y = 3
czyli aby zdobyc 45 pkt na takim tescie 17 odpowiedzi musi byc poprawnych 3 zle
spr. 17 * 3 − 3*2 = 51 − 6 = 45
w przypadku drugim 15 pkt
| ⎧ | 15 = 5x − 40 | |
| ⎩ | x + y = 20 |
|
z tego wiemy ze x = 11 a y = 9
czyli aby zdobyc 15 pkt na takim tescie 11 odpowiedzi jest dobrych a 9 zlych
spr 11 * 3 − 9*2 = 33 − 18 = 15 pkt
18 kwi 06:22
ha ha ha :: zadanie 5:
x pierwsza liczba
y druga liczba
rozwiazanie
wiemy ze suma liczb jest 80
piszemy rownanie
x + y = 80
wiemy ze 50% pierwszej (x) jest rowne drugiej (y) pomniejszonej o 5
piszemy rownanie
1/
2x = y − 5
powstaje uklad rownan
| ⎧ | x +y = 80 | |
| ⎩ | 1/2 x = y − 5 |
|
rozwiazesz to znajdziesz x i y
podpowiedz x = 50 y = 30
18 kwi 06:27
ha ha ha :: zadanie 6:
x wieksza liczba
y mniejsz liczba
wiemy ze roznica rowna sie 45
piszemy rownanie
x − y = 45
wiemy ze jak wieksza liczbe (x) zmniejszymy pieciokrotnie to bedzie rowna mniejszej liczbie(y)
zwiekszonej o 20%
piszemy rownanie
1/
5 x = y +
1/
5 y
uklad rownan
| ⎧ | x − y = 45 | |
| ⎩ | 1/5 x = y + 1/5 y |
|
jak rozwiazesz bedziesz znal te liczby
podpowiedz x = 54 y = 9
18 kwi 06:38
remigiusz: suma dwóch liczb wynosi 80 zaś r żnica tych liczb wynosi 50
6 lis 18:51
karolinka :): Ile wynosi suma liczb od 1 do 100?.
8 lis 16:14
Zuza ; D:
Różnica dwóch liczb wynosi 2.Jeżeli większą z nich zmniejszymy o 20%,to otrzymamy liczby równe
. Znajdź te liczby.
oznaczam:
x− większa liczba
y−mniejsza liczba
20%=0,2
1−0,2=0,8 (zmniejszenie o 20%)
x−y=2
0,8x=y
x−y=2
x−0,8x=2
0,2x=2 /:0,2
x=2:0,2
x=20:2=10
x=10
y=0,8x
y=0,8*10=8
y=8
Odp. Szukane liczby, to 10 i 8.
13 cze 17:11
iksde: ale jestescie smieszni xd ojciec ma 42 lata a córka 10. za ile lat ojciec bd 2 razy starszy od
córki

tylko źle napisał ktos
21 paź 20:30