Trygonometria
Ratox: Mam problem z tymi dwoma następującymi zadankami:
1. Czy sinα może się równać:
| | 1 | |
a) − |
| dla pewnego β ∊ R |
| | sinβ | |
b) tgβ + ctgβ dla pewnego β ∊ R
W sumie to za bardzo nie wiem w jaki sposób mam się za te zadanka zabrać.
Wiem, iż sinus ∊ <−1; 1> więc myślałem o rozwiązaniu takiego równania w podpunkcie a)
I wtedy:
| sinαsinβ + sinα | |
| = 0 |
| sinαsinβ | |
sinα(sinβ + 1) = 0
sinα = 0 ∨ sinβ = −1
i patrząc na rozwiązanie tego równania, wydaje mi się że zachodzi taka możliwość bo sinus może
osiągać te wartości. Ale pewny tego nie jestem. Jeśli zaś chodzi o podpunkt b), to nie mam
pojęcia jak go rozwiązać.
Z góry dzięki za pomoc
Godzio:
sinαsinβ = −1 −− może, wystarczy sinβ = 1 ⇒ sinα = 1 −− sprzeczności nie ma

b)
| | sinβ | | cosβ | | sin2β + cos2β | |
sinα = tgβ + ctgβ = |
| + |
| = |
| = |
| | cosβ | | sinβ | | cosβsinβ | |
sinα * sinβcosβ = 1
| | 1 | |
sinα * |
| * 2sinβcosβ = 1 |
| | 2 | |
sinα * sin2β = 2 −− iloczyn dwóch sinusów nigdy nie da 2
Czyli nie zachodzi