Matura2011: Wielokrotność liczby 3
17 kwi 18:31
rączszka: 15
17 kwi 18:33
Matura2011: skąd to wiadomo
17 kwi 18:36
rączszka: wielokorotność liczby 3 to coś, co jest pomnożone przez 3, więc może być
6, 15, 90, 8367 i wiele, wiele innych.....
17 kwi 18:37
Ratox: Jemu chodziło chyba o napisanie ogólnego wzoru, jeżeli tak to:
x = 3k , k ∊ C
17 kwi 18:38
rączszka: Ale C to zbiór liczb zespolonych
17 kwi 18:39
Ratox: Całkowitych, a przynajmniej tak zaznacza się to w szkole średniej. Dopiero potem C to zespolone
( a właściwie nie C, tylko ℂ

)
17 kwi 18:43
Matura2011: chodzi mi o zadanie Ze zbioru liczb {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9,10,11} wybieramy losowo jedną
liczbę. Niech p oznacza prawdopodobieństwo wybrania liczby będącej wielokrotnością liczby 3.
17 kwi 18:43
rączszka: No to wielokrotności 3 to:
3, 6, 9
17 kwi 18:44
17 kwi 18:46
Ratox: Masz 11 liczb, moc zbioru Ω = 11
A − wybor liczby bedacej wielokrotnoscia 3ki
moc zbioru A = 3
P(A) = 3/11
17 kwi 18:47
klaudia: Δyfdce
6 paź 10:44