Oblicz promień okręgu
:): Czworokąt ABCD wpisany w okrąg. Oblicz promień jeżeli AB=AC=4 oraz CD=BC=6
17 kwi 18:21
izi: nie zrobiłaś przypadkiem błędu? na pewno AB i AC, a nie AB i AD?
17 kwi 18:22
:): o sora miało być AB=AC i BC=CD. Wiem że wynik jest √13 ale nie wiem jak do tego doszło.
17 kwi 18:26
:): Jeju. Znowu pomyłka. Nie umiem łanie przepisać AB=AC i BD=CD.. Jej Tym razem chyba sie nie
pomyliłam.
17 kwi 18:27
:): Jeju. Znowu pomyłka. Nie umiem łanie przepisać AB=AC i BD=CD.. Jej Tym razem chyba sie nie
pomyliłam.
17 kwi 18:30
izi: hm. sprawdź dokładnie, bu chyba powinno być AB=ac i CD=BC. odcinki typu BD odpadają, bo to już
by były przekątne

narysuj sobie prostokat w okręgu i pozaznaczaj długości boków a także przekątne tego
prostokąta. owa przekatna to bedzie srednica okręgu

jeśli ją wyliczysz ze wzoru wystarczy
podzielić przez dwa i wyjdzie promień okręgu.
17 kwi 18:31
:): to nie może być prostokąt bo Ab=4 a Cd=6. własnie coś jest z tymi przekątnymi ale nie wiem co.
17 kwi 18:34
:): to nie może być prostokąt bo Ab=4 a Cd=6. własnie coś jest z tymi przekątnymi ale nie wiem co.
17 kwi 18:35
izi: to chyba nie pomogę:(
17 kwi 18:37
Godzio:

Rozpatruje trójkąt ABD:
z tw. cosinusów:
16 + 16 − 32cosα = 36
−32cosα = 4
| | 1 | | √65 | |
cosα = − |
| ⇒ sinα = √1 − (1/8)2 = |
| |
| | 8 | | 8 | |
Z tw. sinusów:
| | 3 | | 24 | | 24√65 | |
R = |
| = |
| = |
| |
| | sinα | | √65 | | 65 | |
17 kwi 18:43
Godzio:
Teraz widzę, że treść źle przeczytałem

, trochę zamieszania było, zaraz poprawie
17 kwi 18:44
Godzio:
Dla pewności:
AB=AC = 4 i BD=CD = 6 ?
17 kwi 18:45
Godzio:

Z tw. cosinusów dla trójkątów: CDB i ABC :
x
2 = 16 + 16 − 32cosα
x
2 = 36 + 36 − 72cosα −
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
0 = 32 − 72 − 32cosα + 72cosα
40 = 40cosα
cosα = 1
Możliwe ? Wątpię... coś nie tak z treścią
17 kwi 18:57