ciągi
daguś: proszę o pomoc

Długości boków trójkąta prostokątnego są kolejnymi wyrazami ciągu
geometrycznego. Wyznacz iloraz tego ciągu
24 lut 20:15
Xcays: ok próbuje
24 lut 20:45
Xcays: trójkąt prostokątny o bokach długości a,b,c a<b<c
boki są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego
z powyższych danych wynika, że a≠0 i q(iloraz)∈(0,+∞)
b=a*q oraz c=a*q2
Z Pitagorasa ⇒ a2 +a2g2=a2q4
Teraz np. z funkcji dwu-kwadratowej wyznaczasz sobie q. To tyle w tym temacie , z reszta
sama dasz sobie rady
24 lut 20:54
daguś: dzięki za pomoc pozdrowki
25 lut 14:47