blicz długości odcinków
Wazny: W kwadrat ABCD o boku długości 10 cm, wpisano kwadrat KLMN, którego pole wynosi 68% pola
kwadratu ABCD. Wiedząc, że |AB| = |BC| i |NK| = |NM| oblicz długości odcinków, na które
dzielą wierzchołki kwadratu KLMN każdy bok kwadratu ABCD.
24 lut 20:14
Basia:
skoro to są kwadraty to jest oczywiste, że AB = BC i NK = NM
jest też oczyswiste, że
AK = BL = CM = DN = x
KB = LC = MD = NA = y
x+y = 10
x2 + y2 = b2
b2 = 0,68*a2 = 0,68*100 = 68
y = 10-x
x2 + (10-x)2 = 68
x2 + 100 - 20x + x2 - 68 =0
2x2 - 20x + 32 =0 /:2
x2 - 10x + 16 =0
Δ = 100 - 64 =32
√Δ = 4√2
x1 = (10 - 4√2)/2 = 5 - 2√2
y1 = 10 - 5 + 2√2 = 5+2√2
x2 = (10+4√2)/2 = 5+2√2
y2 = 10 - 5 - 2√2 = 5 - 2√2
czyli na odcinki: 5 + 2√2 i 5 - 2√2
24 lut 20:54
Eta:
Basia! sory!
ale.....
Te odcinki to 8 cm i 2 cm
bo:
P(KLMN) = 32cm
2
w skład tego pola wchodzą cztery trójkaty prostokątne
o wymiarach x i y
więc P(KLMN) = 4 * (1/2)*x*y
czyli 2x*y = 32 to x*y = 16 i x +y = 10
rozwiązujac układ równań dostaniemy ,że
x = 8 cm y = 2 cm
Tak ja myślę !
24 lut 21:03
Eta:
24 lut 21:13
24 lut 21:42