ekstrema
analiza:): Znaleźć ekstremum następujących funkcji:
a)y=x2+ 1x2
b)y=y=x√4−x2
17 kwi 17:57
rączszka: Najpierw policz pochodną, potem znajdź miejsce zerowe pochodnej i w tym punkcie może być
maksimum/minimum.
17 kwi 17:58
analiza:): a)y'=(x
2)'+(
1x2)'=2x−
1x2
i jak mam znaleźć meijsca zerowe i obliczyć min i max
17 kwi 18:04
rączszka: Masz źle pochodną
| | 1 | | 1 | | 2 | |
( |
| )'=− |
| *(x2)'=− |
| |
| | x2 | | x4 | | x3 | |
| | 2 | | x5−2 | |
Teraz szukamy miejsca zerowego x2− |
| = |
| |
| | x3 | | x3 | |
x
5=2
x=
5√2
Dziwny wynik, masz odpowiedź?
17 kwi 18:08
rączszka: Moment coś źle jest
17 kwi 18:12
rączszka: 2x
4=2
x
4=1
x=1 V x=−1
f(1)=2
f(−1)=2
Teraz gra
17 kwi 18:15
Maryjusz: 2x
5=2x
2x(x
4−1)=0
x=0 lub x=1
17 kwi 18:16