Całka
rączszka: ∫ ln(x+1) dx
[ f(x)=ln(x+1) g(x)=x
| | x | | x+1 | | 1 | |
= x ln(x+1) − ∫ |
| dx = x ln(x+1) − ∫ |
| dx + ∫ |
| dx = x ln(x+1) − x + |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
ln|x+1| + C
A powinno wyjść x ln(x+1) − x
−1 + ln|x+1| + C

Skąd to 1?
17 kwi 17:56
rączszka:
17 kwi 18:32
rączszka:
17 kwi 18:56
Godzio: Masz poprawny wynik, w odp jest źle
17 kwi 19:01
rączszka: Ale to Maxima mi taki wynik pokazuje, a programy matematyczne (raczej) się nie mylą
17 kwi 19:06
17 kwi 19:08
rączszka: Hehe (x+1)ln(x+1)−x, czyli jest dobrze
17 kwi 19:11