ze zbioru {0,1,2,3,4,5,6} wybieramy trzy cyfry i tworzymy liczbę trzycyfrową w kolejności
losowania. Oblicz ile otrzymamy w ten sposób liczb:
a) trzycyfrowych
b) parzystych
c) podzielnych przez 5
d) większych od 451
e) w których dwie cyfry są parzyste i jedna nieparzysta
|
|
| ||||||||||||||||||||||
a) C | * C | * C | = 6*6*5=180
| |||||||||||||||||||||
|
|
|
| |||||||||||||||||||||||||||||
b) C | *C | + 3 * C | *C | =80
| ||||||||||||||||||||||||||||
|
|
| ||||||||||||||||||||||
c) C | +C | *C | =55
| |||||||||||||||||||||
|
|
|
|
|
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
d)C | +C | *C | +C | *C | *C | =96
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
| ||||||||||||||||||||||
e)C | *C | *C | =36
| |||||||||||||||||||||