Bardzo bym prosił o rozwiązanie, z opisanymi rzeczami które są liczone i z czego liczone
A więc tak: Podstawa AB trójkąta równobocznego ABC zawarta jest w prostej y= 34 x + 1, a
wierzchołek C= −1,4 . Wyznacz współrzędne A i B tego trójkąta
Zadanie maturalne na 6 pkt, poziom podstawowy
Prosta:
| 3 | ||
y = | x + 1 | |
| 4 |
| 3 | ||
A(x, | x + 1) | |
| 4 |
| 3 | ||
B(x, | x + 1) | |
| 4 |
| 4 | ||
a2 = − | ||
| 3 |
| 4 | ||
y = − | x + b | |
| 3 |
| 16 | ||
−1 = − | + b | |
| 3 |
| 3 | 16 | |||
b = − | + | |||
| 3 | 3 |
| 13 | ||
b = | ||
| 3 |
| 4 | 13 | |||
y = − | x + | |||
| 3 | 3 |
Liczysz teraz punkt S układem równań:
| ⎧ | y = 3/4 x + 1 | |
| ⎩ | y = −4/3 x + 13/3 |
| 3 | ||
pamiętając o B(x, | x + 1) | |
| 4 |
Jak to obliczysz podobnie robisz punkt A
Powinno wyjść
Ale jeszcze raz powtórzę: przelicz tę prostą którą liczyłem
| 3 | ||
wtedy liczysz odległość punktu C od prostej y = | x + 1 to będzie wysokość, a wzór na | |
| 4 |