bardzo prosze o pomoc
mika: Stożek o wysokości 15 cm i promieniu podstawy 5 cm wpisano w walec. Wysokość walca jest
2 razy większa od promienia jego podstawy. Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej
walca.
24 lut 20:08
Spike: Jak jeszcze jesteś... mogłabyś podać wynik?
24 lut 22:11
Spike: Stożek wpisany w walec. Tutaj mam pytanie odnośnie: jego wysokość jest równa wysokości
walca, czy to jego podstawa jest taka sama?
spróbuję zrobić tak i tak, bo zwyczajnie nie wiem która możliwość miałaby być:
1) podstawy takie same:
x-wysokość walca
2r=x
10cm=x
Vwalca=52*π*10=25*3,14*10=785cm3
Ppowierzchni bocznej=2*π*5*10=314cm2
2) wysokości takie same
15cm=2r
7,5cm=r
Vwalca=7,5*3,14*15=2649,375cm3
Ppowierzchni bocznej= 2*7,5*π*15=15*15*π=225π=706,5cm2
Które z tych powinno być prawidłowe? Oczywiście, jeśli dobrze jest to zrobione.
24 lut 22:21