OStrosłup
Patryks: Podstawa ostrosłupa ABCDS jest czworokat wypukły ABCD, w którym |AB| = 7,
|AD| =5 oraz cos alfa DAB = 4/5. Każda z krawędzi bocznych ostrosłupa ma długość 3√2/2
Oblicz wysokosc ostrosłupa.
Tu pytanie. Gdzie będzie wysokość ? W środku okręgu opisanego na czworokącie i w punkcie
przecięcia się przekątnych ?
17 kwi 17:28
Patryks: Wie ktoś ?
17 kwi 17:48
izi: wys będzie wychodziła z wierzchołka i opadała w punkt przecięcia sie przekątnych podstawy
17 kwi 17:53
Patryks: mógłby to ktoś policzyć bo mi nie wychodzi

Odp jest H=1
17 kwi 18:11
hope: Na początku liczysz przekątną DB tego czworokąta z twierdzenia cosinusów.
Przekątna ma długość 3
√2. Na czworokącie da się opisać okrąg, którego środek jest punktem na
który pada wysokość. Z twierdzenia sinusów(sinus wyliczysz z jedynki trygonometrycznej będzie
| | 3 | |
wynosił |
| ) liczysz promień tego okręgu. |
| | 5 | |
| 3√2 | | 5 | |
| = 2R ==> R= |
| √2. |
| sinDAB | | 2 | |
Teraz wystarczy tylko zauważyć, że Wysokość ostrosłupa "H" i promień okręgu opisanego to
przyprostokątne trójkąta prostokątnego o przeciwprostokątnej równej długości krawędzi bocznej.
Liczysz z twierdzenia Pitagorasa i H=1.
18 kwi 20:59