Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych
izi: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych dł. 30cm i 40cm. Spodek
wysokości ostrosłupa jest wierzchołkiem kąta prostego trójkąta w podstawie. Wiedząc, że
objętość ostrosłupa wynosi 9000cm3, oblicz pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa
17 kwi 17:01
izi: pomoże ktoś?
17 kwi 17:54
izi: prooooszę
17 kwi 18:25
izi: ktokolwiek?
17 kwi 18:40
izi: :(
17 kwi 18:55
TOmek:

H=
| | 40*H | | 30*H | |
pózniej liczymy sciane boczne |
| + |
| + 3 trójkąt Pitagoras w ruch  |
| | 2 | | 2 | |
17 kwi 19:01
izi:
30*40
*H=9000
2
H=
a możesz mi wytłumaczyć skąd to? bo zasadniczo, to zgubiłam się w tresci zadania na ,,Spodek
wysokości ostrosłupa jest wierzchołkiem kąta prostego trójkąta w podstawie''
17 kwi 19:12
izi: hm?
17 kwi 19:39
izi: ?
17 kwi 19:57
izi: ?
17 kwi 20:57
TOmek:

| | 1 | |
bład sie wkradł bo V= |
| Pp*H |
| | 3 | |
Pp=30*40/2
V=9000cm
H=?
podstawiasz do wzoru i masz "H"
− trzeci bok podstawy obliczasz z Pitagorasa
spodek wysokosci jest na kącie prostym"wierzchołku" ciezko jest mi to narysowac
17 kwi 21:43
TOmek: jak nie wiesz jak dalej rozwiązywac to pisz. taka wskazówka "PITAGORAS"
17 kwi 21:44
j23:
30 wrz 09:17