Oblicz tworzącą stożka.
Kamcioo: Pole powierzchni bocznej stożka jest równe 8π √3 a tworząca jest 2 razy dłuższa od wysokości.
Oblicz tworzącą.
17 kwi 16:59
Wojteq66:

L −tworząca
h− wysokośc stożka
r − promień stożka
Pb =π*r*l =π*r*2h (bo tworząca jest 2 razy dłuższa od wysokości)
Z tw. Pitagorasa wyliczasz sobie promień r w zależności od h
h
2 + r
2 = (2h)
2
r
2 = 4h
2 −h
2
r= h
√3
Podstawiasz do wzoru:
8π
√3= π*h
√3*2h / π
√3
8=2h
2 /2
h
2=4 => h=2
Skoro tworzaca jest 2 razy dłuższa to 2*2=4
17 kwi 17:40
Kamcioo: dzięki, tak się z tym motałem i kombinowałem, a tutaj takie proste rozwiązanie.
17 kwi 20:12