oblicz prowdopodobieństwo
Patii: Rzucamy dwa razy kostką do gry, oblicz prawdop. zdarzeń:
a) iloczyn oczek jest liczbą większą od 20
b) otrzymano w sumie co najwyżej 7 oczek
c) co najmniej na jednej kostce wypadla liczba 5
d) raz wypadły 2 oczka
e) co najwyżej 1 wypadła liczba nieparzysta
17 kwi 16:14
Jan: Ω=62=36, jest to wariacja bez powtórzeń. W podpunktach proponuję wypisać możliwości, które
spełniają warunek (mówię jeżykiem niematrematyczny, nie pamiętam jak to się wszytsko nazywało
).
Przykładowo w ppkt a: A={(4,6), (5,5), (5,6), (6,4), (6,5), (6,6)} moc A=6 P(A)=6/36=1/5.
Zgadza się?
w ppkt b,c,e musisz wziąć pod uwagę słowo "najwyżej", "co najmniej". Najwyzej to "mniej bądź
równo".