Pole powierzchni całkowitej ostrosłupa
Mycha: Wysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego tworzy z krawędzią boczną tego ostrosłupa
kąt α, taki że cos α=0,8. Krawędź podstawy ma długość 3. Oblicz pole powierzchni
całkowitej tego ostrosłupa. proszę o wskazówki jak obliczyć długość krawędzi ściany
bocznej
24 lut 19:52
Eta:
Witam! Pomogę Ci!
24 lut 20:07
Mycha: To będę wdzięczna
24 lut 20:12
Eta: znasz wzór na dług. wysokości w trójkacie równobocznym?
hp= a√3/ 2 a = 3 to hp= 3√3 /2
trójkat prostokatny ,który rozpatrujesz to:
H -- wys. ostr. ( przyprostokatna przyległa do α
(2/ 3) *hp ---- to druga przyprostokatna
k --- krawędź boczna ostr. ( przeciwprostokatna
czyli już teraz prosto:
(2/3)*hp = (2/3)* 3√3 / 2 to (2/3)*hp = √3
więc
(2/3)*hp / k = sinα ponieważ cos α= 0,8
to sinα= √ 1 - cos2α z jedynki tryg.
więc: sin α= √1 - 0,64 = √0,36
czyli sin α= 0,6
to : k= √3 / 0,6 czyli k= 5√3 / 3
Dalej już sobie poradzisz! Powodzenia!
Bo nie podałaś co masz wyliczyć ?
24 lut 20:19
Mycha: Dziękuję Ci. Już nie pamiętałam ze jest coś takiego jak jedynka trygonometryczna:( Dalej
sobie poradze, choć nie ładne liczby wyjdą
24 lut 20:36