ciągi liczbowe
masakrycznie niezdolna: Ciąg a,b,c jes arytmetyczny i a+b+c=33. Ciąg a, b+3, c+13 jest geometryczny. Oblicz a b c. Nie
mam pojęcia jak się za to zabrać, według jakiego wzoru

? POMOCY
17 kwi 16:13
Marzena: (b+3)2=a(c+13)
b=a+c2
a+b+c=33
Dwie pierwsze linijki są z własności ciągów
geometrycznego, gdzie drugi wyraz podniesiony do kwadratu jest równy iloczynowi pierwszego i
trzeciego
arytmetycznego, gdzie drugi wyraz jest równy połowie sumy wyrazów pierwszego i trzeciego
Teraz wystarczy rozwiązać układ równań
17 kwi 16:25