hn
Sylwia: prosze o wyliczenie
oblicz sume pol polkoli, ktorych srednicami sa boki trojkata prostokatnego o przyprostokatnych
3a,4a sprawdz, ze to pole jest rowne polu kola o promieniu r=52 a
17 kwi 16:13
Godzio:
Przeciwprostokątna: 5a
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| πr12 + |
| πr22 + |
| πr32 = |
| π( (1,5a)2 + (2a)2 + (2,5a)2) = |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| 1 | |
| π( 2,25a2 + 4a2 + 6,25a2) = 6,25πa2 |
| 2 | |
P = πr
2 = (2,5a)
2π = 6,25πa
2
17 kwi 16:17
Sylwia: dzieki, mam tak samo wyliczone

polaczono srodki bokow rombu. Wykaz , ze otrzymany czworokat jest prostokatem.
a te?
17 kwi 16:21
Sylwia: ?
17 kwi 16:27
Sylwia: ? to jak?
17 kwi 18:15
Sylwia: polaczono srodki bokow rombu. Wykaz , ze otrzymany czworokat jest prostokatem.
17 kwi 18:45
Godzio:

Skorzystaj z tego, że
|DE| || |AB|
Jest takie twierdzenie, odcinek łączący środki dwóch boków trójkąta jest równoległy do
trzeciego boku i stanowi połowę tego boku
17 kwi 18:50
Sylwia: to jak ma wygladac te twierdzenie?
19 kwi 11:13
Godzio:
Twoje trójkąty składają się z jednej przekątnej i dwóch boków, odcinki łączące środki boków są
równoległe do przekątnych, a znowuż przekątne przecinają się pod kątem prostym więc ...
19 kwi 11:15
afg: log24 jest rowny
19 kwi 11:18
Sylwia: wiec?, ja nie umie wykazywac, to jest moj slaby punkt... , w ogole nie widze tego prostokata?
gdzie on jest?
19 kwi 11:23
sylwia: wystarczy napisac to co godzio pisal?
19 kwi 11:44
K. OWMH:
odcinki łączące środki boków rombo parami są równoleglych do przekątnych rombu a
więc będą też prostopadle do siebie. Jeśli romb ma wierzchołki A, B, C i D , oraz
przekątne AC, BD .
Odcinki łączace środki boków AD, CD oraz boki AB, BC są równoległe do przekątnej AC.
również odcinki łączące środki boków AD, AB oraz BC , DA są równoległe do przekątnej BD
a przekątna AC jest prostopadła do BD; stąd odpowiednych odcinków łączące punkty
środkowych boków rombu są też odpowiedne prostopadłych.
trzeba rysować.
19 kwi 12:04