pwd
Patryks: Ile jest liczb dziewięciocyfrowych, w których suma kazdych trzech kolejnych cyfr jest równa 10?
17 kwi 16:00
Patryks: Umie to ktoś ?
17 kwi 16:02
Godzio: A masz odpowiedź ? Wyszło mi 200
17 kwi 16:11
Patryks: no właśnie nie mam

Ja to liczę i mi wychodzą mi wychodzą ogromne liczby

Jeszcze zapytam chodzi o to żeby np. było 118 226 424 << że tylko 3 pary liczb po 3 cyfry
maja 10
Czy 118118118 << że obojętnie jakie 3 cyfry obok siebie wezdmiemy dają 10 ?
17 kwi 16:18
Patryks: Godzio mozesz napisać swoje obliczenia ?
17 kwi 16:19
Godzio:
To 2
17 kwi 16:20
Godzio:
Wiesz co daj mi chwilę, muszę się zastanowić czy sobie nie uprościłem zadania
17 kwi 16:21
Patryks: mi weszło, ze 63 ale nie jestem pewien
17 kwi 16:27
kamis:
Wskazówka:
Przyjmijmy, że liczba ta jest zapisana w postaci abcdefghij, gdzie:
a,b,c,d,e,f,g,h,i,j ∊ N i a∊ (0, 9> i b,c,d,e,f,g,h,i,j ∊ <0, 9>
Z treści:
a + b + c = 10
b + c + d = 10| odejmuje stronami
a − d = 0 ⇒ a =d
Analogicznie b = e, c = f, d = g, e = h, f = i, g = j
17 kwi 16:29
Patryks: Nie, jednak 54 mi wyszło

Kamis masz może wynik ?
17 kwi 16:32
Patryks: Nie, jednak 54 mi wyszło

Kamis masz może wynik ?
17 kwi 16:32
Godzio:
Najpierw trzeba ustalić jakie będą to trójki:
1,0,9 → 4 sposoby
1,2,7 = 3! = 6 s
1,3,6 = 3! = 6 s
1,4,5 = 3! = 6 s
2,0,8 → 4
2,1,7 −− już uwzględnione
2,2,6 → 3
2,3,5 → 6
2,4,4 → 6
3,0,8 → 4
3,1,6 −− uwzględnione
3,2,5 −− uwzględnione
3,3,4 → 3
4,0,6 → 4
4,1,5 −− uwzględnione
4,2,4 −− uwzględnione
4,3,3 −− uwzględnione
5,0,5 → 4
6,0,4 → 4
7,0,3 → 4
Jeśli napiszemy na początku dowolną z tych trójek, to reszta musi się dopasować, więc nie ma
innej opcji jak:
4 + 3 + 6 + 6 + 6 + 4 + 3 + 6 + 6 + 4 + 3 + 4 + 4 + 4 + 4 = 67
Chyba powinno być dobrze
17 kwi 16:35
Godzio:
6,0,4 policzyłem 2 razy, tak samo 3,0,7
więc 67 − 8 = 59
17 kwi 16:43
kamis:
Jeżeli za a obierzemy 1, to w miejsce b możemy obrać 10 cyfr, na miejsce c obieramy jedną
konkretną cyfrę.
W tej sytuacji wszystkich możliwości będzie:
Jeżeli za a obierzemy 2, to w miejsce b możemy obrać już 9 cyfr (dziewiątka opada, gdyż nie
spełniałoby to warunków zadania), na miejsce c obieramy jedną konkretną cyfrę.
W tej sytuacji wszystkich możliwości będzie:
Analogicznie:
Dla a = 3 − 8 możliwości
Dla a = 4 − 7 możliwości
....
Dla a = 9 − 2 możliwości
Razem: 2 + 3 + 4 + 5 + 6 + 7 + 8 + 9 + 10 = 54
17 kwi 16:43
Godzio: 5,0,5 można ustawić na 2 sposoby więc na razie wychodzi 57, i widzę ze muszę jeszcze 3 sposoby
uciąć
17 kwi 16:46
Godzio:
1,0,9 → 4
1,2,7 = 3! = 6 s
1,3,6 = 3! = 6 s
1,4,5 = 3! = 6 s
2,0,8 → 4
2,1,7 −− już uwzględnione
2,2,6 → 3
2,3,5 → 6
2,4,4 → 3
3,0,8 → 4
3,1,6 −− uwzględnione
3,2,5 −− uwzględnione
3,3,4 → 3
4,0,6 → 4
4,1,5 −− uwzględnione
4,2,4 −− uwzględnione
4,3,3 −− uwzględnione
5,0,5 → 2
4 + 3 + 6 + 6 + 6 + 4 + 3 + 6 + 3 + 4 + 3 + 4 + 2 = 54
I wyszło
17 kwi 16:54
Patryks: hah mi tez i to wczesniej

Bym już miał 6 pkt na maturce rozszerzonej
17 kwi 17:02
anika1992: odpowiedz to 54
2 maj 14:19