Stereometria
Maciuś:

Rysnek przedstawia wycinek koła będący powierzchnią boczną stożka rozwiniętą na płaszczyźnie .
Promień podstawy tego stożka jest równy:
α= 60 stopni
a) 18cm
b)6cm
c)12cm
d)15 cm
jakoś tak przystępnie poproszę o wyjaśnienie jak to sobie wyobrazić
17 kwi 15:39
Godzio:
Długość łuku to inaczej długość podstawy stożka,
360 − 60 = 300
| | 300 | | 5 | |
L = |
| * 2πr = |
| * 2π * 18 = 30π |
| | 360 | | 6 | |
30π = 2πR ⇒ R = 15 cm
17 kwi 15:44
Maciuś: aahaaaaaaaaaaa eureka

hehe dzieki kurde dzisiaj nie myśle
17 kwi 15:50
Mati:

l=18cm
sin30 stopni =
12
więc
12=
r18
2r = 18
r=9
yyy? No dobra, może źle.. Niech ktoś inny zrobi to zadanie.
17 kwi 15:52
Kejt: to może ja.
17 kwi 15:53
Maciuś: nie nie mati tu funkcji sie nie da trzeba wpasc na te wskazowke co podal godizo i wyobrazic
sobie ze ten luk to dlugosc podstawy
17 kwi 15:53
Mati: Godzio.. Nie kumam

Mógłbyś jaśniej?
17 kwi 15:54
Godzio:
| | 360 − α | | 360 − α | |
L = |
| * 2πr = 2πR ⇒ R = |
| r |
| | 360 | | 360 | |
17 kwi 15:57
Mati: Czym jest 30π ?
17 kwi 15:57
Kejt:
obwód tego koła to także obwód podstawy:
Ob=2πr
liczymy obwód powierzchni bocznej:
| | 300 | | 5 | |
2π*18* |
| =36π* |
| =30π |
| | 360 | | 6 | |
R − promień podstawy:
Ob podstawy= 30π
Ob=2πR
2πR=30π
R=15
17 kwi 15:59