kwadratowa funkcja
wrrrrrrrrr:
1.narysuj parobaolę y=x
2-3x-10 (to umiem

)
a następnie korzystając z tego wykresu narysuj
a) y=|x
2-3x-10|
b)y=|x
2-3x-10| - 2
c) y= - |x
2-3x-10|
d)y= 3 - |x
2-3x-10|
2. narysuj wykres funkcji i omów ich własności
a) f(x)= |x
2-x-6| o to chodzi że może byc tak samo jak to z lewej tyko wstawiam na
poczatku minus i zmieniam znaki?
b) f(x)= x|x| -2x+3 o to chodzi że może być minus iks kwadrat i plus iks kwadrat
z wykresu funkcji y=|x
2-4| -4 i podaj rozwiązania dla nierówności x
2-4| -4≥0
3. jak to rozwiązać
- |x-2| = y o to chodzi że może być-x+=y lub lub x-2=y

a jak to narysować

4. naszkicuj wykres
a) xy+6=0
b) (x-y+2)(x-y-3)=0
5. napisz równania okręgu któyr przechodzi przez punkt B9-2;2) a jego środkeim jest
a) S (;0)
b) S (1;-2)
24 lut 19:34
Basia: rozwiązuję
24 lut 19:40
.....: no a ja chcialem rozwiazac xD no dobra xD
24 lut 19:41
Basia: ad1.
a) to co ujemne, czyli to co pod osią OX odbij symetrycznie względem OX
b) to co wyszło w (a) przesuń o 2 jednostki w dół (równolegle do OY)
c) to co wyszło w (a) odbij symetrycznie względem osi OX
d) to co wyszło w(c) przesuń o 3 jednostki w górę
24 lut 19:44
Basia: ad 2a.
f(x)= |x2-x-6|
g(x) = x2 - x - 6
Δ = 1 + 24 = 25
√Δ =5
x1 = (1-5)/2 = -2
x2 = (1+5)/2 = 3
rysujesz wykres g(x)
to co ujemne (czyli to co pod osią OX) odbijasz symetrycznie względem osi OX
na podstawie wykresu omawiasz własności funkcji
do określenia przedziałów monotoniczności będzie jeszcze potrzebny wierzchołek paraboli
g(x)
xg = -1/2 yg = -25/4
stąd: xf = -1/2 yf = 25/4
24 lut 19:48
wrrrrrrrrr: ale jak odbijam jak mam to narysować

? możę jakiś jeden rysunek zeby mi to zobrazować
24 lut 19:51
Basia: ad 2b.
f(x)= x|x| -2x+3
x2 - 2x +3 dla x≥0 bo dla x≥0 |x| = x
f(x) =
-x2 - 2x +3 dla x<0 bo dla x<0 |x| = -x
w przedziale (-∞;0) rysujesz wykres y= -x2 - 2x + 3
w przedziale <0;+∞) rysujesz wykres y = x2 - 2x + 3
24 lut 19:52
wrrrrrrrrr: np to piersze zadanie co

prosże cie.. mój meil iilloonnaaaaa@poczta.onet.pl bede
naprawdę wdzięczna
24 lut 19:54
Basia:
ja tu tego nie narysuję
to jest symetria względem osi OX
obrazem punktu o współrzędnych (x,y) jest punkt (x;-y) czyli
obrazem np. (-1; -6) jest (-1; 6)
(0; - 10) (0; 10)
(1; -12) (1;12)
to są punkty z Twojej paraboli (z tej części spod osi) i ich obrazy w symetrii względem
OX
24 lut 19:56
wrrrrrrrrr: dobra poradzę sobie dzięki... resztę odpowiedzi sprawdzę jutro bo już komputer muszę
oddać.. a może mi podać swoje gg w razie jakichś wątlpiwości

Proszę?
24 lut 20:04
Basia:
Ilonko, ja Ci tego inaczej niż tutaj nie wytłumaczę, bo nie umiem rysować komputerowo
wykresów funkcji, a skanera nie mam;
zajrzyj do podręcznika, tam przesunięcia wzdłóż osi są bardzo ładnie rozrysowane
przesuwasz równolegle do OX o a jednostek to
A(x,y) → A'(x+a,y)
przesuwasz równolegle do OY o b jednostek to
A(x,y) → A'(x,y+b)
czyli o 2 w dół to ( bo w dół to -2)
A(1,1) → A'(1,-1)
B(2,0) → B'(2,-2)
a o 3 w górę to (w górę to +3)
A(1,1) → A'(1,4)
B(2,0) → B'(2,3)
a kształt krzywej w wyniku przesunięcia nie ulega zmianie
24 lut 20:05
wrrrrrrrrr: rozumiem ale numer gg chcę mieć na zaś
24 lut 20:06
Basia:
nie mogę, bo nie korzystam z gg
w razie wątpliwości pisz tutaj
24 lut 20:06
Basia:
napisać Ci resztę czy starczy na dzisiaj ?
24 lut 20:08
wrrrrrrrrr: naprawdę ślicznie dziękuję
24 lut 20:08
wrrrrrrrrr: jak możesz napisz... prosże
24 lut 20:08
Basia:
z wykresu funkcji y=|x2-4| -4 i podaj rozwiązania dla nierówności x2-4| -4≥0
rysujesz wykres f(x) = x2 - 4
to co pod osią odbijasz symetrycznie względem OX
to co wyszło przesuwasz o 4 jednostki w dół
i to jest wykres funkcji y= |x2-4| - 4
z wykresu odczytujesz dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości nieujemne
można powiedzieć, że
x2 - 8 dla x∈(-∞;-2)U(2;+∞)
y =
-x2 dla x∈<-2;2>
jej miejsca zerowe to x0 =0 (-x2=0 ⇔ x=0)
oraz
x1= -√8 = -2√2
x2 = √8 = 2√2 (x2-8=0)
czyli nieujemna jest dla
x∈(-∞;-2√2> U {0} U <2√2;+∞)
24 lut 20:23
Basia:
- |x-2| = y
dla x-2≥0 czyli dla x≥2 |x-2| = x-2
dla x-2<0 czyli dla x<2 |x-2| = -(x-2) = -x+2
czyli
-x+2 dla x∈(-∞;2)
y =
x-2 dla x∈<2;+∞)
czyli dla x<2 rysujesz wykres funkcji y = -x+2
a dla x≥2 wykres funkcji y = x-2
24 lut 20:26
Basia:
xy+6=0 ⇔ xy = -6
x≠0 bo 0*y=0 = -6 sprzeczność
y = -6/x x∈R\{0}
to jest hiperbola, której ramiona leżą w II i IV ćwiartce
najlepiej zbuduj sobie tabelkę częściową
x -6 -3 -2 -1 1 2 3 6
----------------------------------------
y 1 2 3 6 -6 -3 -2 -1
24 lut 20:30
Basia:
(x-y+2)(x-y-3)=0
x-y+2 = 0 lub x-y-3=0
y = x+2 lub y =x-3
wykresem jest suma prostych y = x+2 i y = x-3
popraw treść ostatniego a) S=(?;0)
24 lut 20:33
Basia: 5b.
równanie okręgu ma postać
(x-a)2 + (y-b)2 = r2
gdzie a,b współrzędne środka; r - promień
r = SB
r = √(-2-1)2 + (2+2)2 = √9+16 = √25 = 5
czyli
(x-1)2 + (y+2)2 = 52
-------------------------------------
x2 - 2x + 1 + y2 + 4y +4 = 25
x2 - 2x + y2 + 4y - 20 =0
---------------------------------------
a) rozwiązujesz tak samo
24 lut 20:37