równanie z parametrem
RunLikeHell: Na czym polega różnica?
Mam zadanie
Dane jest równanie x3 −(2m+3)x2 −5x=0 z niewiadomą x i parametrem m.
Wykaż, że dla dowolnego meR równanie ma trzy pierwiastki, z których dwa mają różne znaki.
wyłączam x i mam :
x(x2−(2m+3)x−5)=0
wychodzi Δ=4m2+12m+29 i to wystarczy ponieważ takie równanie jest zawsze większe od 0.
Ale robiąc dalej Δm wychodzi nam, że Δm jest ujemna, więc teoretycznie nie ma pierwiastków.
Nie rozumiem, po co liczy się drugi raz deltę z delty i co ona daję? Nie czaję tez dlaczego
równanie ma pierwiastki skoro delta z tego jest ujemna.
17 kwi 15:14
Godzio:
Pokazałeś że są 2 różne pierwiastki, teraz musisz pokazać że mają różne znaki, tzn. zachodzi
warunek:
x1 * x2 < 0
17 kwi 15:17