Całka
rączszka: CAŁKA − gdzie tu jest błąd? ∫ cos
2 x dx
jedziemy przez części
∫ cos
2 x dx = [f(x)=cos
2 x g(x)=x] = x cos
2 x + ∫ x sin2x dx = [f(x)=x g(x)=sin
2 x] = x
cos
2 x + x sin
2 x − ∫ sin
2 x dx = x cos
2 x + x sin
2 x − ∫ 1 dx + ∫ cos
2 x dx
teraz jak przeniesiemy ∫ cos
2 x dx na drugą stroną, to dostaniemy
0 = x cos
2 x + x sin
2 x
Wiem, że to jakieś bzdury, ale czy ktoś umie znaleźć błąd w moim rozumowaniu, bo ja tu nie
widzę nigdzie błędu w obliczeniach
17 kwi 15:08
Godzio:
Wg. Ciebie (cos2x)' = sin2x albo (cos2x)' = sin2x −− zależy co miałaś na myśli (na samym
początku)
17 kwi 15:12
Godzio: A dobra, tutaj jest dobrze

Tylko później się kwadrat robi nie wiadomo skąd
17 kwi 15:14
Godzio:
Najłatwiej do tego zapamiętać taką tożsamość:
17 kwi 15:16
rączszka: Na początku
∫ cos
2 x dx = ..
[ f(x)= cos
2 x g(x)=x
f'(x)−sin2x g'(x)=1]
.. = x cos
2 x + ∫ x sin2x dx
i dalej
[ f(x)=x g(x)= sin
2 x
f'(x)=1 g'(x)=sin2x]
czyli zostaje x cos
2 x + x sin
2 x − ∫ sin
2 x dx
rozbijam sin
2 x na 1−cos
2 x i tak wychodzi
17 kwi 15:16
rączszka: A z tą tożsamością to masz rację, że tak jest łatwiej, ale w poleceniu kazali przez części, to
niech mają
17 kwi 15:21
Godzio:
Hmmm, zdaje się że to jakoś inaczej się robiło przez części, zaraz pomyślę
17 kwi 15:22
Godzio:
∫cos
2xdx = ∫cosx * cosxdx = ∫cosx * (sinx)'dx = cosx * sinx + ∫sin
2xdx =
cosx * sinx + ∫(1 − cos
2x)dx
2∫cos
2xdx = cosx * sinx + x
| | cosxsinx + x | |
∫cos2xdx = |
| + C |
| | 2 | |
17 kwi 15:25
rączszka: No tak, dzięki Godzio
17 kwi 15:28
kinia: ∫cos
2xdx =
(cos2x = cos
2x−sin
2x →
cos2x = 2cos
2x−1 →
17 kwi 15:46