Jak rozwiązać równanie z war. bezwzględną i dwoma niewiadomymi?
Ratox: Witam. Czy ktoś, na jakimś przykładzie np. |x −y| − y = 4 mógłby mi pokazać w jaki sposób
rozwiązać równanie z war. bezwzględna i dwoma niewiadomymi? Z góry dziękuję za pomoc.
17 kwi 14:50
Ratox:

Robiłem to w ten sposób, ale niestety wykres nie wygląda tak, jak w rozwiązaniu zadania:
|x−y| − y = 4
Tworze układy równań:
x − y ≥ 0 ∨ x − y < 0
x − y − y = 4 ∨ −x + y − y = 4
y = 1/2x − 2 ∨ x = −4
No i teraz rysuje wykres i wychodzi mi to co na niebiesko jest, a powinna byc jeszcze ta
czerwona linia. Ale ja juz tej linii czerwonej nie moge narysowac, bo wtedy ten warunek nie
jest juz spelniony. Co robie zle? (te szare linie nie naleza do tego rysunku, nie znalazlem
gumki w edytorze xD)
17 kwi 15:08
ceaser I: dlaczego z równania robisz nierówność ?
17 kwi 15:11
Ratox: nie robie z równania nierówności, te warunki x− y >= 0 i x − y <0 to po to abym mógł się
wartości bezwzględnej pozbyć.
17 kwi 15:12
Ratox: bo gdy x − y >= 0, to wyrazenie |x−y| − y = 4 przyjmuje postac x−y −y = 4, a gdy x − y < 0 to
|x−y|−y = 4 przyjmuje postac −x + y −y = 4
17 kwi 15:13
Ratox: No cóż, ja już nie mam koncepcji x/
17 kwi 15:27
Ratox: Mógłby ktoś pomóc?
17 kwi 15:51
Ratox: ?
17 kwi 16:09
Ratox: Dobra, już nie trzeba, problem udało mi się w jakiś magiczny sposób rozwiązać.
17 kwi 16:21