.
Kasia: 1. Z miast A i B odległych od siebie o 352 km wyjechały, po sąsiednich torach, dwa pociągi
towarowe. Pociąg jadący z miasta A do miasta B wyjechał o 45 minut wcześniej niż pociąg jadący
z miasta B do miasta A i jechał z prędkością o 24 km/h mniejszą. Pociągi te minęły się w
połowie drogi. Oblicz, z jakimi średnimi prędkościami jechały te pociągi.
Błagam o pomoc..
zrobiłam układem równan, tak że :
xy = 176
gdzie x to czas, a y prędkość.. i wyszło x i y 0 więc tak nie może być.. bardzo proszę o pomoc
17 kwi 14:34
Kasia: ponawiam pytanie..
17 kwi 15:28
Godzio:
A:
s = 176
v
1 = v − 24
B:
s = 176,
t
v
| | s | | s | | s | | s | |
v1 = |
| ⇒ v − 24 = |
| ⇒ |
| − 24 = |
| |
| | t1 | | | | t | | | |
176t + 132 − 24t
2 − 18t = 176t
24t
2 + 18t − 132 = 0 /:6
4t
2 − 3t − 22 = 0
Δ = 361
√Δ = 19
Dalej już wiadomo
17 kwi 15:34
Kasia: | | 176 | |
wszystko rozumiem, tylko oprócz jednego momentu: jak masz tam to |
| − 24 = |
| | t | |
to przez co pomnożyłeś, że Ci takie coś wyszło? bo myślałam początkowo, że przed t tylko, ale
| | 3 | |
wtedy coś się nie zgadza, ale przez t+ |
| też coś mi się nie zgadza.. |
| | 4 | |
17 kwi 15:48
Kasia: Godzio, ponawiam pytanko jeśli nie zauważyłeś go
17 kwi 16:03
Godzio:
| | 3 | |
Obustronnie przemnożyłem przez t(t + |
| ) i z tego co patrzę to wszystko się zgadza |
| | 4 | |
17 kwi 16:04
Kasia: aa, i wszystko jasne

dziękuję bardzo!
17 kwi 16:06
Kasia: | | s | |
i wystarczy, że po wyliczeniu t podstawie do wzoru V = |
| i tyle? |
| | t | |
17 kwi 16:28
Godzio:
Tak
17 kwi 16:38