.
Tomek:

proszę o pomoc WYKAŻ ŻE− SZLAG MNIE TRAFIA JAK TRZEBA COŚ WYKAZAĆ> prosze o pomoc
W trójkącie ABC punkt M i K dzielą bok BC na trzy równe części. Wykaz ze pole trójkąta AMK jest
trzy razy mniejsze od pola trójkąta ABC.
17 kwi 14:17
p:
17 kwi 14:22
Chromosom: WYKAŻ ŻE− SZLAG MNIE TRAFIA JAK TRZEBA COŚ WYKAZAĆ
Mnie też
17 kwi 14:24
Tomek: Przyjmuje, że a to podstawa wysokosc ABM h wysokosc ABK 2h wysokosc ABC 3h
czyli
a*2h2− a*h2=a*3h2
wychodzi
2ha=6ha
ha=3ha
czy takie cos wystarczy?
17 kwi 14:25
Tomek: tylko w drugim rowaniu zmienić literki, bo wyszło masło maślane, ale chyba dobrze myśle?
17 kwi 14:27
Kejt: mnie tylko przy geometrii trafia szlag, a nawet coś gorszego.. więc nie pomogę..
17 kwi 14:28
rumpek:

Też mnie szlag mnie trafia na wykazywanie na płaszczyźnie

Rysunek wyżej
Wykazanie poniżej
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P = |
| |MK| * |AD| = |
| * |
| |BC| * |AD| = |
| * |
| |BC| * |AD| |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | | 2 | |
c.n.u.
17 kwi 14:30
Bizon: ... opuść te wysokości z wierzchołów C, K i M ... lepiej będzie widać Taleska ...

i ok
17 kwi 14:42
Adam: napiszesz to?
17 kwi 14:45