PROSZE O POMOC PILNE!
łukasz: oblicz wartość wyrażenia:
tg 7/4π * cos ( -17/6π) + ctg 5/2π + sin2 π/9 = sin2 7/18π
BARDZO PROSZĘ O POMOC!
24 lut 19:06
24 lut 19:22
łukasz: pisze dokładnie oblicz.
24 lut 19:25
Eta: Rozwiązuję!
tylko w/g mnie na końcu przy sin27π/18
powinieneś chyba napisać + a nie = czy tak?
24 lut 19:33
Basia:
i jest ................sin2π/9 = sin2(7π/18) ?
24 lut 19:34
Basia: Cześć Eto!
Powodzenia !
24 lut 19:35
Eta: Witam!
Liczę ze znakiem =
więc tak:
tg7π/4 = tg( π - π/4) = - tgπ/ 4 = - 1
cos( -17π/6) = cos( 2π+5π/6)= cos5π/6 =
cos( π- π/6) = - cosπ/6 = - √3/2
ctg5π/2=cgt(2π +π/2) = ctgπ/2 = 0
sinπ/9 = cos(π/2 - π/9) = cos7π/18
sin2π/9 = cos27π/18 cos2π/18+ sin27π/18 = 1
po podstawieniu wartość wyrażenia jest:
( -1) *(- √3/2) + 0 +1= √3/2 +1
24 lut 19:45