matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciąg
Marlena:
Jak z tego otrzymać wyraz ogólny ciągu? a
n
=(1+2+3+...+2n)/3n dla n ≥1
17 kwi 14:04
Vax:
Zauważ, że 2n
2n(2n+1)
∑ i =
= n(2n+1)
2
i=1
n(2n+1)
2n+1
Czyli a
n
=
=
3n
3
Pozdrawiam.
17 kwi 14:30