samochod na zakrecie
;):

podaj jakie v nie moze przekroczyc samochod aby nie wypasc z zakretu
17 kwi 13:52
;):

rozkład sił
17 kwi 13:54
analityk: podaj takie dane jak:
przyczepność samochodu
przyciąganie ziemskie( 10n/kg)
poda jakim katem jest luk
długość samochodu
masa samochodu
rozstaw osi
17 kwi 13:58
analityk: rodzaj nawierzchni
17 kwi 13:59
;): rodzaj nawierzchni sosza
17 kwi 14:00
;): tarcie kół o sosze μ
17 kwi 14:02
;): innych danych nie mam
17 kwi 14:02
analityk: sucha sosza szuso mi;>
17 kwi 14:02
;):
17 kwi 14:05
analityk: skad Ty bierzesz takie zadania?

chyba szosa sie pisze

tam brakuje podstawowych danych, bo autem moze "ciepnac" na zakrecie, wiem z wlasnego
doswiadczenia , jezeli sie przeholuje z predkoscia a slabe zawieszenie jest, np 20letni golf;>
17 kwi 14:06
;): dr takie wymyslił
17 kwi 14:07
;): ja mam wlasnie obliczyc to max V
17 kwi 14:09
;):

to moze 2

w jakim keirunku beda poruszac sie wraki po zderzeniu niesprezystym (po zderzeniu
beda poruszac sie razem) dla jakiego l jaka przebeda droge do zatrzymania spolczynnik tarcia
μ mam obliczyc β i l
17 kwi 14:13
Tomek: nie pomoge Ci, ale z ciekawości co studiujesz?, jak długo, trudno było się dostac?
17 kwi 14:20
;): nie fizyke

pwr
17 kwi 14:24
Tomek: a mozesz odpowiedziec na pytanie?
17 kwi 14:27
17 kwi 14:28
;): az tak mi sie nie nudzi
17 kwi 14:32
;):
17 kwi 14:38
witek: Auto na zakręcie − jadące po prostej drodze
F(tarcia)=F(odśrodkowa)
mgf=mv2/r
gf=v2/r
gfr=v2
v=√gfr
17 kwi 14:49
;): koniec?
17 kwi 15:01
;): czyli v=√gμr
17 kwi 15:01
;):
17 kwi 15:10
;):
17 kwi 15:25
;):
17 kwi 15:39
witek: na dobrą sprawę to z 1 zasady dynamiki:
V≤
√gμr
,bo siła tarcia o podłoże musi być większa(lub równa) sile odśrodkowej
jeśli nie masz żadnych dodatkowych danych to koniec zadanka
17 kwi 15:39
;): a to 1
17 kwi 15:40
;): 2 przepraszam
17 kwi 15:41
;):
17 kwi 16:06
;):
17 kwi 16:19