s
Ewelinka: Prawdopodobieństwo− proszę o sprawdzenie
w pierwszym pudelku jest 15 czarnych kul i 5 bialych,
a w drugim pudelku jest 20 czarnych kul i 30 bialych
Losujesz po jednej kuli z każdego pudelka. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania dwóch
czarnych kul
mi wyszedł wynik 2140
czy jest prawidłowy?
17 kwi 13:43
Ewelinka: dobrze wyszedl?
17 kwi 13:54
analityk: 
?
17 kwi 13:59
analityk: dobrze
17 kwi 13:59
Ewelinka: a w odpowiedziach jest inny, wyliczy ktos i poda wynik?
17 kwi 14:06
ania: mi wyszło 1,15
17 kwi 14:08
p: wyszło 0,3
17 kwi 14:09
Ewelinka: mi tez ale na pewno się dodaje te dwa prawdopodobieństwa a nie mnożny?
17 kwi 14:10
p: jaki jest wynik w odpowiedziach?
17 kwi 14:10
Ewelinka: nie ma jednak odpowiedzi
17 kwi 14:13
p: napewno sie dodaje
17 kwi 14:17
Ewelinka: Każdy daje inną odpowiedz... bez przesady
17 kwi 14:18
Ewelinka: to jak ma wygladac odpowiedz?
17 kwi 14:30
Elmer: P1 dla czarnej= 15\15+5=3\4
P2 dla czarnej= 20\20+30=2\5
Pc = P1*P2= 0,75*0,4=0,3
17 kwi 15:07
Elmer: edit:
P1 dla czarnej= 15\(15+5)=3\4
P2 dla czarnej= 20\(20+30)=2\5
P(C) = P1*P2= 0,75*0,4=0,3
17 kwi 15:08