matematykaszkolna.pl
Proszę o pomoc :) Cayman: Kombinatoryka? Help Me 1.liczba ustawień 4 kobiet i 3 mężczyzn w szeregu, przy założeniu, że kobiety nie stoją razem obok siebie / 2.liczba ustawień w szeregu 8 osób przy założeniu, że trzech kolegów chce stać obok siebie 3.liczba możliwych do wylosowania czwórek zwycieskich spośród 7 osób
17 kwi 13:36
Cayman: Pomoże ktoś?
17 kwi 13:46
Rivi: 1. Czyli ustawienie musi wyglądać tak KMKMKMK kobiety w 4! możliwościach, mężczyźni w 3! czyli odp 3!*4!=144 2. trzech kolegów zajmuje 3 miejsca na 3! możliwości, reszta osób ustawia się na pozostałych 5 miejscach − 5! możliwości odp: 3!*5! 3. Symbol Niutona pod wzór wystarczy podać. Lub na logikę − wybieramy cztery osoby z siedmiu − 7*6*5*4 i to dzielimy na możliwość ustawienia tej czwórki − 4! emotka Mam nadzieję, że jasno wyjaśniłem emotka
17 kwi 13:49
Cayman: Dzięki straszne ...emotka Mógłbyś mi pomóc jeszcze w 4 zadaniach ?emotka Nie rozumiem za bardzo :< 1.Ile jest liczb trzycyfrowych, w którch cyfra setek jest większa niz cyfra jedności? 2.Na ile sposobów może 4 chłopców i 3 dziewczynki wsiąść do tramwaju składającego się z dwóch wagonów? 3.Ile jest nieparzystych liczb trzycyfrowych takich, że cyfra setek jest większa od cyfry dziesiątek o co najmniej 3? 4.Ile par można utworzyć spośród 9 dzieci? Z góry dzięki emotka
17 kwi 13:57
Rivi: 2.Każda osoba ma możliwość wyboru jednego tramwaju − 2*2*2*2*2*2*2=27 4.Ile par można utworzyć spośród 9 dzieci? 9*82 − ta sama zasada co z tą loterią... a pierwsze i trzecie... sposób bez rozpisywania nie przychodzi mi na myśl (skróconego oczywiście, max pół strony, bez wypisywania wszystkich cyfr ale nie chcę Ci mącić tym, bo to raczej "nie po matematycznemu")
17 kwi 14:05
Cayman: Dzięki za pomoc emotka
17 kwi 14:09
cvb: do zadania 2. czy nie powinno tam byc 6*3!*5!
20 kwi 18:42
Auto: Zadanie 2 powinno być tak jak pisze cvb
20 kwi 18:48