Zbadaj monotoniczność ciągów
jaga: Proszę o pomoc


Zbadaj monotoniczność ciągów: a) a
n=-2n+3;b) b
n=n/(n+1); c)
c
n=5x3
n
24 lut 19:00
Basia: rozwiązuję
24 lut 19:08
Basia:
an = -2n + 3
an+1 = -2(n+1) + 3 = -2n - 2 + 3 = -2n + 1
an+1 - an = (-2n+1) - (-2n+3) = -2n+1+2n-3 = -2 < 0
czyli
an+1 < an
czyli ciąg jest malejący
bn = n / (n+1)
bn+1 = (n+1) / (n+1+1) = (n+1) / (n+2)
bn+1 - bn = (n+1)/(n+2) - n/(n+1) =
(n+1)2 - n(n+2) n2 + 2n + 1 - n2 -2n 1
------------------------- = --------------------------------- = ---------------- > 0
(n+1)(n+2) (n+1)(n+2) (n+1)(n+2)
czyli
bn+1 > bn
czyli ciąg jest rosnący
cn = 5*3n
cn+1 = 5*3n+1 = 5*3n*31 = 15*3n
cn+1 / cn = 15*3n / 5*3n = 3 > 1
cn+1 > cn
czyli ciąg jest rosnący
można i przez różnicę
cn+1 - cn = 15*3n - 5*3n = 5*3n*(3-1) = 10*3n > 0
cn+1 > cn
i jak wyżej
24 lut 19:18
jaga: dzięki wielkie pozdrawiam
24 lut 19:19
wojtek: an=2n2−5
30 mar 12:11
wojtek: Prosze o szybkie rozwiązanie
30 mar 12:46