Wskaż zbiór rozwiązań nierówności
Zax: Wskaż zbiór rozwiązań nierówności:
x2 −12x + 36 ≤ 0
a) R
b. R\{6}
c) {6}
D. przekreślone kółko (czyli brak rozwiązań?)
Prosiłbym o wyjasnienie jak dojść do rozwiązania
17 kwi 13:09
Bizon: narysuj wykres tej paraboli (policz Δ) i wszystko jasne ...
17 kwi 13:13
z: (x−6)2≤0
x−6≤0 ⋁ x−6≥0
x≤6 ⋁ x≥6
odp. c) {6}
17 kwi 13:16
Zax: a skąd x−6 ?
17 kwi 13:18
z: ze wzoru skróconego mnożenia na kwadrat różnicy (x−6)2=(x−6)(x−6)=x2−6x−6x+36=x2−12x+36
17 kwi 13:25
barbara: −2x<12
25 mar 07:21
barbara: rozwiaz nierownosc: 2(3x+5)−3(11−5x)≥4(−7+4x).
25 mar 07:29
barbara: rozwiaz nierownosc:(4x−3)(3x+5)+3x≤(2x+4)(6x−5).
25 mar 07:33
Kaja: 6x+10−33+15x≥−28+16x
5x≥−5 /:5
x≥−1
25 mar 11:40
Kaja: 12x2+20x−9x−15+3x≤12x2−10x+24x−20
12x2+14x−15≤12x2+14x−20
−15≤−20
sprzeczność
x∊∅
25 mar 11:43
Niunia: 25x<5x
12 sty 10:52
ada: X−3≤x+2
3 lut 11:29
J: x−3≤x+2 ⇔ 0≤5 , czyli dla każdego x ta nierówność jest prawdziwa
3 lut 11:32
jarkooo: |x|>4
21 mar 10:49
Kaja: x>4 lub x<−4
21 mar 11:04
kp: |x|>4
6 mar 11:05