wielomian
Maryjusz: Wielomian W(x)=x4+4x3+ax2+bx+8 jest podzielny przez wielomian P(x)=x2+x−2.
Wyznacz a i b.
17 kwi 13:03
Kejt: wg mnie najprościej będzie rozłożyć P(x) na czynniki i podzielić raz, przez każdy nawias osobno
schematem Hornera.. i resztę, która zostanie przyrównać do zera..
Jeśli istnieje prostszy sposób to ja bardzo chętnie, przyda mi się przy moim zadaniu..
17 kwi 13:06
17 kwi 13:11
Maryjusz: A no widzisz, kompletnie zapomniałem o Hornerze i dzieliłem pisemnie. Ciężko.

Dziękuję bardzo
17 kwi 13:11
rumpek: P(x) = x
2 + x − 2
Δ = 1 + 8 = 9
√Δ = 3
Podzielny jest więc:
W(−2) = 0
W(1) = 0
podstawiasz rozwiązujesz układ równań
koniec zadania
17 kwi 13:14
Kejt: no tak.. a co zrobić, kiedy nie da się tego rozłożyć?
17 kwi 13:16