Zastosowanie wiadomości o funkcjach wymiernych w zadaniach
Masterczułki: Wyznacz te wartości parametru m (m∊R), dla których nierówność:
(m−1)x2−2(m+2)x+m+4>0
jest spełniona przez każdą liczbę rzeczywistą
x∊(−∞,0>∪<2,+∞)
17 kwi 13:02
Masterczułki: upuje
17 kwi 15:20
Masterczułki:
17 kwi 15:56
Godzio:

O ile dobrze rozumiem polecenie to:
a > 0
f(2) ≥ 0
f(0) ≥ 0
0 < x
w < 2
17 kwi 16:02
kinia: Ja to rozumiem tak że :
f(0) i f(2) = 0;
(m−1)≥0;
17 kwi 16:08
Godzio:
Na początku to sprawdziłem i sprzeczność mi wyszła także chyba nie tak.
17 kwi 16:13
kinia: ale funkcja ma miejsca zerowe w x=0 i x=2 wiec f−cja w tych miejscach jest równa 0 ?
plus poprawka m−1 > 0
17 kwi 16:18
kinia: Czyli trzeba najpierw założyć że a>0 a później sprawdzić dla jakich "m" pierwiastkami są 0 i 2
?
Czy jakiś inny sposób? ;>
17 kwi 16:28
Sylwia: dalej tego nie rozumiem
5 lut 17:12