1
Marta: 1. W jednym stopie stosunek złota do srebra jest równy 2:3, a w drugim 3:7. Ile kilogramów
każdego stopu należy wziąć aby otrzymać 8 kg stopu, w którym stosunek złota do srebra wynosi
5:11 ?
Prosiłabym bardzo o pomoc w tym zadanku.
17 kwi 12:37
Marta: ?
17 kwi 12:53
Marta: nikt nie potrafi?:(
17 kwi 14:04
Marta: odświeżam.
17 kwi 16:43
mominka: złoto : srebro
I stop 2 : 3
II stop 3 : 7
nowy 5 : 11 − ma być go 8kg, czyli (5/16)*8=2,5kg złota i 5,5kg srebra
x− kg I stopu
y− kg II stopu
x+y=8
(2/5)*x + (3/10)*y=2,5
z tego układu po wyliczeniu wychodzi y=7 i x=1, czyli potrzeba 1kg I stopu i 7kg II stopu
17 kwi 18:22
Marta: a skąd się wzieło to 2/5 i 3/10?
17 kwi 18:51
Marta: .
17 kwi 20:42