Punkty wspólne prostej i paraboli
Thor: Potrzebuje pomocy przy jednym zadanku. Tzn. nie chcę aby ktoś zrobił mi je całe tylko
nakierowac mnie na właściwą drogę prowadzącą do rozwiązania.
Wyznacz liczbę w, wiedząc że prosta y=x−w ma jeden punkt wspólny z parabolą o równaniu
y=4(x+1)2−2
17 kwi 12:20
Thor: Pomocy

!
17 kwi 12:52
Kejt: masz wzór na postać kanoniczną? bo nie pamiętam
17 kwi 12:53
Kejt: albo szybciej.. odczytaj współrzędne wierzchołka..
17 kwi 12:53
Thor: A nie da się tego obliczyć bez przekształcania na inną postać?
17 kwi 12:59
Kejt: ale jak masz wzór w postaci kanonicznej tak jak teraz to wystarczy odczytać..bez żadnego
liczenia..
17 kwi 13:00
Thor: w takim razie współrzędne wierzchołka to 1 i −2
17 kwi 13:06
Kejt: pudło.. −1 i −2.
musimy ułożyć równanie prostej przechodzącej przez ten punkt, więc:
f(x)=x−w
f(−1)=−2
f(−1)=−1−w
−1−w=−2
w=...
jeśli czegoś nie zepsułam
17 kwi 13:10
Zax: czyli w wychodzi
−w=−2+1
−w= −1 /: (−1)
w=1
17 kwi 13:12