szybka pomoc ze wzorem skróconego mnożenia
Artur: x2−x−6
czy może mi ktoś powiedzieć z jakiego wzoru skróconego mnożenia się to wzięło? Proszę również o
rozpisanie tego równania
17 kwi 12:00
ICSP: żaden wzór skróconego mnożenia.
x2 − x − 6 = (x−3)(x+2)
17 kwi 12:00
Kejt: podaj to w pierwotnej postaci..
a rozpisać można tak:
Δ=1+4*6=25
√Δ=5
czyli:
x
2−x−6 = (x+2)(x−3)
17 kwi 12:02
Artur: wielkie dzieki. wlasnie powtarzam robię sobie zadania do sprawdzianu z własności funkcji i
właśnie napotkałem ten problem przy określaniu dziedziny. Jeszcze raz dzieki, jeżeli będę miał
jakies pytania, napiszę w tym temacie
17 kwi 12:05
Artur: Wychodzi na to, że następny problem znalazł się dość szybko

Mianowicie, mam wzór funkcji:
| | x2+6 | | 1 | |
f(x)=√ |
| + |
| |
| | x−4 | | 3−|x−5| | |
Zaznaczam, że cały 1szy ułamek jest pod pierwiastkiem, tylko nie chciało wejść. A więc piszę
założenie:
x
2+6≥0 ∧ x−4>0 ∧ 3−|x−5|>0
I teraz chodzi mi o licznik pierwszego ułamka. Jak policzyć "x
2+6≥0" ?
17 kwi 12:21
Kejt:
x2+6≥0
x2≥−6
x∊ℛ
17 kwi 12:24
Artur: proszę również o rozwiązanie 3−|x−5|>0, bo z mojego rozumowania wynika:
3−|x−5|>0
−|x−5|>−3
−x+5>−3 ∨ −x+5<3
−x>−8 ∨ −x<−2
x<8 ∨ x>2
więc dziedzina bedzie wynosiła:
Df=(4,8)
natomiast w odpowiedziach podana jest dziedzina:
Df=(4,8)∪(8,+∞)
i moje pytanie, skąd wzięło się to "(8,+∞)", jeżeli "x<8"
17 kwi 12:41
Artur: No chyba, że coś źle zrobiłem, wtedy proszę o poprawienie błędu.
17 kwi 12:55