Błąd w zadaniu?
W kwadracie ABCD dane są współrzędne wierzchołka A=(−2,−1) i współrzędna środka symetrii
S=(1,1)
kwadratu. Oblicz pole takiego kwadratu
Dlaczego nie wychodzi kwadrat? błąd w zadaniu, lub ja zle interpretuje zadanie?
jak wyliczyc to zadanie
na zielono jest połowa przekątnej.
Wyjdzie kwadrat przecież jego boki nie muszą by cównoległe do osi OX
Policz długość odcinka AS. Pomnóż razy dwa i skorzystaj ze wzoru: D = a√2
Na wiele sposobów możesz rozwiązać to zadanie:
− tak jak pokazał ICSP
− wyliczyć równania funkcji i skorzystać ze wzoru na odległość punktu od prostej
| 3 | 5 | |||
− obliczyć równania funkcji i skorzystać z tego ze B(x, − | x + | ) − (lepiej sobie | ||
| 2 | 2 |
Jak masz wyliczoną odległość A od S to ten wynik podajesz
licząc odległość S od B
To jest prostokąt