jak to obliczyć....
Kaśśśś: x5−4x2+3=0
17 kwi 10:50
Kejt:
twierdzenie o pierwiastkach wymiernych:
W(1)=1−4+3=0
dzielimy x−1 przez x5−4x2+3
(x5−4x2+3):(x−1)=...
podaj ile Ci wyszło..
17 kwi 10:58
Kaśśśś: powinno wyjść jeden.....
17 kwi 11:02
Kejt: jeden..? to jeszcze nie koniec..
17 kwi 11:10
Kaśśśś: no bo zadanie wygląda także ja mam znaleźć liczbę która nie nalezy do dziedziny funkcji
wymiernej i ja mam to w mianowniku ........ mam odpowiedz jeden i nie wiem kompletnie jak to
zrobić....
17 kwi 11:18
Kejt: ach.. to było tak wcześniej.. czyli potrzebne Ci są tylko dwie pierwsze linijki mojego
komentarza..
17 kwi 11:21
Kejt: choć teoretycznie trzeba by było rozłożyć to na czynniki i udowodnić, że nie ma więcej
pierwiastków..
17 kwi 11:24