wykres
mateusz: Narysuj wykres funkcji f(x) = cos2 x + / sinx/ * sinx w przedziale <o;2 pi>
Proszę o pomoc
/sinx / oznacza wartość bezwzględną
17 kwi 10:43
M4ciek:
f(x) = cos2x + IsinxI * sinx , <0,2π>
1o dla sin x ≥ 0
f(x) = cos2x + sin2x ⇒ f(x) = 1
2o dla sin x < 0
f(x) = cos2x − sin2x ⇒ f(x) = cos 2x
W przedziale od <0,2π> dla sin x ≥ 0 rysujesz f(x) = 1 , a w momencie kiedy sin x < 0 to
rysujesz cos2x czyli dwukrotnie zwężony wykres cosinusa.
17 kwi 11:08
krzysiek: cos2x + IsinxI * sinx , <0,2π>
19 maj 18:01