matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz granice
Ania:
Oblicz granice:
x
2
−x
x(x−1)
a) lim, x dąży do 0
lim=
, por skróceniu
4x
4x
x−1
1
= −
4
4
x
2
−2x+1
b)lim, x dąży do 1,
x
3
−x
(x−1)
2
lim=
,
x(x
2
−1)
(x−1)
2
x(x−1)(x+1)
po skróceniu
x−1
x(x+1)
1−1
2
0
= 0
2
17 kwi 00:52
Ania:
czy jest ok?
17 kwi 00:56
Ajtek:
Wygląda ok
.
17 kwi 01:00
Ania:
Dzięki
17 kwi 01:07