Zadania
Godzio: Zadania dla Kejt − Wielomiany
1.Reszty
a) Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x) = x
3 + 8 jest trójmianem
kwadratowym R(x) = 3x
2 − 5x + 2. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez dwumian (x
+ 2)
b) Dla jakich wartości parametru m reszta z dzielenia wielomianu W(x) = m
2x
8 − 5x
4 − 3m
przez dwumian (x − 1) jest równa −1 ?
c) Dla jakich wartości parametrów a i b reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x)
jest równa R(x) gdy: W(x) = x
3 + 4x
2 + ax + b, P(x) = x
2 + 3x + 2, R(x) = −10x − 1
d) Dla jakich wartości parametrów a i b wielomian W(x) jest podzielny przez wielomian P(x) gdy:
W(x) = x
4 − 2x
3 + ax
2 − 3x + b, P(x) = x
2 − 3x + 3
2.Pierwiastki wielomianu, twierdzenie Bezouta
a) Wykaż że liczba r jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x) jeśli:
W(x) = x
4 + 2x
3 + 3x
2 − 4x + 2, r = 1
b) Dla jakich wartości parametrów a,b liczba r jest trzykrotnym pierwiastkiem W(x) jeśli:
W(x) = x
4 − 2x
3 + ax + b, r = 1
c) Oblicz sumę wszystkich współczynników wielomianu W(x) jeśli:
W(x) = (x
3 − x + 1)
2000 + (x
2 + x − 1)
2001
d) Wykaż że dla każdego n ∊ N
+ wielomian W(x) jest podzielny przez dwumian (x − r) jeśli:
W(x) = nx
n + 1 − (n − 1)x
n − 1, r = 1
e) Dla jakich wartości parametru a wielomian W(x) = x
4 + 4x
3 + 10x
2 + 12x + a jest kwadratem
wielomianu stopnia drugiego
3.Rozkład na czynniki, równania i nierówności wielomianowe z parametrem
a) Rozłóż na czynniki:
→ W(x) = x
4 + 3x
3 − 15x
2 − 19x + 30
→ W(x) = 2x
3 − 5x
2 − x + 6
b) Rozwiąż równania:
→ x
8 − 15x
4 − 16 = 0
→ |x| + x
3 = 0
→ |x
3 − 1| = x
2 + x + 1
c) Jednym z rozwiązań równania 3x
3 + ax
2 + bx + 12 = 0, gdzie
a,b ∊ C jest liczba 1 +
√3
Znajdź a i b.
d) Dla jakich wartości parametru m równanie x
4 + (m − 3)x
2 + m
2 = 0 ma cztery różne
rozwiązania.
e) Dla jakich wartości parametru m równanie x
4 + 2(m − 2)x
2 + m
2 − 1 = 0 ma dwa różne
pierwiastki.
f) Rozwiąż nierówność:
− x
4 + 8x
3 + 12x
2 ≥ 0
− 4|x| − |x|
3 ≤ 0
− 3x
2 ≤ |x
3 − 3x|
g) Wykaż że nierówność x
4 + 2x
3 + 3x
2 + 2x + 2 > 0 jest spełniona przez każdą liczbę
rzeczywistą x
I ostatnie:
Dany jest wielomian W(x) = −2x
3 + kx
2 + 4x − 8, x ∊ R
a) Wyznacz wartość k tak, aby reszta z dzielenia wielomianu W przez dwumian (x + 1) była równa
−6
b) Dla znalezione wartości k rozłóż wielomian na czynniki liniowe
c) Rozwiąż nierówność W(x + 1) ≤ −3x
3 + 5x − 2
Powodzenia !
16 kwi 23:35
;): O fajnie
Godzio dzięki przyda się do potrenowania przed maturką
17 kwi 00:08
ICSP: Godziu jutro zrobię te zadanka i spróbuję przesłać ci odpowiedzi mailem

Mam nadzieję ze
powiesz mi które są poprawnie a które muszę jeszcze poprawić
17 kwi 02:12
zajączek:
17 kwi 02:15
Kejt:
1. b)
reszta z dzielenia przez x−1 jest równa −1 czyli: W(1)=−1
W(1)=m
2−5−3m
m
2−5−3m=−1
m
2−3m−4=0
Δ=9+4*4=25
√Δ=5
17 kwi 12:15
Kejt: Godziu, 2 zadanie podpunkt a) nie powinno być −2? bo nie wychodzi, że r jest pierwiastkiem..
17 kwi 12:41
Kejt:
2.
b)
dzieliłam dwa razy Hornerem i wyszły mi dwa równania:
a+b=1
−2+a=0
a=2
b=−1
d) W(1)=0
n*1n+1−(n−1)1n−1=0
n−n+1−1=0
0=0
równanie tożsamościowe, czyli: n∊ℛ
17 kwi 13:31
Godzio:
Zgadza się, pomyłka w 2. a) powinno być −2x
3
17 kwi 15:09
Kejt:
3.
b) x
8−15x
4−16=0
x
4=t
założenie: t>0
Δ==225+16*4=289
√Δ=17
| | 15−17 | | −2 | |
t1= |
| = |
| =−1 −> nie spełnia założeń |
| | 2 | | 2 | |
x
4=t
x
4=16
x=2 v x=−2
17 kwi 15:12
Kejt: poprawka przy założeniu: t ≥ 0
17 kwi 15:14
Godzio:
Ok, na razie wszystkie są poprawnie zrobione
17 kwi 15:16
Wojteq66: szacun za zadanka, chetnie sobie machne

dzięki !
17 kwi 15:18
Kejt:
2.
a)
x4−2x3+3x2−4x+2; r=1
dzielę hornerem raz, otrzymuję:
x4−2x3+3x2−4x+2=(x−1)(x3−x2+2x−2)
dzielę drugi raz, otrzymuję:
x3−x2+2x−2=(x−1)(x2+2)
ostatecznie:
x4−2x3+3x2−4x+2=(x−1)2(x2+2)
tyle wystarczy?
17 kwi 15:28
rumpek: Można zrobić 1 a)?
17 kwi 15:34
Godzio:
Wystarczy
rumpek pytaj się
Kejt to jej zadania
17 kwi 15:35
rumpek: No własnie do kejti to zapytanie poszło
17 kwi 15:36
Kejt: Jeśli to ładnie wyjaśnisz tak, żebym zrozumiała to proszę bardzo
17 kwi 15:37
rumpek: W(x) = P(x) * Q(x) + R(x)
W(x) = (x
3 + 8) * Q(x) + 3x
2 − 5x + 2 <− ten już mamy
W(x) = (x + 2) * Q(x) + R(x) <− tego liczymy
Jako, że dzielimy przez dwumian to reszta będzie: (r − 1 stopnia)
Jakbyśmy dzielili przez trójmian to reszta byłaby: (ax + b − 2 stopnia)
Jakbyśmy dzielili przez x
3 ... to reszta (ax + bx + c − 3 stopnia)
Podstawiamy za W(x):
(x
3 + 8) * Q(x) + 3x
2 − 5x + 2 = (x + 2) * Q(x) + R(x)
Łatwo zauważyć, że reszta z dzielenia to: W(−2) więc za x wstawiamy −2
(−8 + 8) * Q(x) + 3 * 4 − 5 * (−2) + 2 = (−2 + 2) * Q(x) + r
0 * Q(x) + 12 + 10 + 2 = 0 * Q(x) + r
r = 24
Inaczej wytłumaczyć nie umiem

A czy wynik się zgadza trzeba spytać mentora
17 kwi 15:48
Godzio:
Muszę się przyczepić,
W(x) = (x
3 + 8)Q(x) + 3x
2 − 5x + 2
W(x) = (x + 2)
H(x) + R(x) Q(x) ≠ H(x) dlatego musi być inne oznaczenie,
reszta ok

Szukamy reszty zdzielenia przez dwumian (x + 2), czyli inaczej szukamy wartości W(−2)
Korzystamy z: W(x) = (x
3 + 8)Q(x) + 3x
2 − 5x + 2
W(−2) = (−8 + 8)Q(x) + 3 * 4 − 5 * (−2) + 2 = 24
17 kwi 15:51
rumpek: Racja zawsze o tym zapominam

Lub mogłoby być Q(x)'
17 kwi 15:52
rumpek:
Kejti robisz te zadania

? Bo kuszą troszkę

Najwyżej jutro w szkole zrobię sobie na przerwach
17 kwi 19:42
Kejt: możesz 2. e) zrobić jak Cie kusi
17 kwi 19:57
Godzio:
Ej no
Kejt !

(x
2 + bx + c)
2 = ... wymnożyć i przyrównać wspóczynniki
17 kwi 20:00
Kejt: o ja głupia.. bx.. a ja tu kombinowałam
17 kwi 20:01
rumpek: :( a tak się ucieszyłem
17 kwi 20:02
Godzio:
Jak jest zadanie: 4. f) to to są myślniki, a nie minusy !
17 kwi 20:03
Godzio:
rumpek chcesz fajniejsze zadanie ? Powiedz dział, coś znajdę
17 kwi 20:03
rumpek: w sumie muszę się mocno podszkolić przed maturką w 2012 z zadania typu: "wykaż, że"
dla mnie póki co to droga przez mękę, więc jakbyś mógł coś przygotować z takim fajnym podziałem
jak teraz Kejti

to byłbym bardzo wdzięczny. Nie trzeba na dzisiaj, bo akurat zaraz wychodzę
17 kwi 20:06
Godzio:
Wieczorem coś poznajduję, rozumiem tylko "wykaż że"

?
17 kwi 20:07
rumpek: tak ale z geometrii

(na razie prosiłbym coś na poziomie podstawowym do rozszerzonego zajrzę w maju

)
17 kwi 20:08
Kejt: o.. to ja też się poczęstuje, jak swoje skończę..
17 kwi 20:09
Godzio: Dobra postaram się coś wynaleźć

A jeszcze powiedz jakiej geometrii ? Bo mamy analityczną, w
przestrzeni i na płaszczyźnie
17 kwi 20:10
rumpek: Na płaszczyźnie

W sumie nic nie miałem z geometrii jeszcze w liceum ale czas najwyższy
podbić swoje umiejętności
17 kwi 20:14
Godzio: Dobra do 23 wrzucę paręnaście zadanek jak dobrze pójdzie, ale nie dam gwarancji że wszystkie
będą z podstawy
17 kwi 20:15
rączszka: Geometria

Ja jestem już na studiach, a wykazywania czegokolwiek z planimetrii to i tak nie umiem
17 kwi 20:16
Kejt: hmm.. to Ty w moim wieku jesteś rumpek.. dopiero teraz sie zorientowałam
17 kwi 20:24
Godzio:
No
Kejt do roboty, zadanka same się nie zrobią
17 kwi 20:29
Kejt: tak proszę pana.. już robię..
17 kwi 20:32
rumpek: Kejt 2 klasa

?
17 kwi 20:45
Kejt:
(x2+bx+c)2=x4+4x3+10x2+12x+a
x4+b2x2+c2+2bx3+bcx+cx2=x4+4x3+10x2+12x+a
2bx3+b2x2+cx2+bcx+c2=4x3+10x2+12x+a
2bx3=4x3 b2x2+cx2=10x2 bcx=12x c2=a
b=2 b2+c=10 2*6*x=12x 36=a
4+c=10 12x=12x
c=6 1=1
a=36
17 kwi 20:52
Kejt: tak
17 kwi 20:52
;): Godzio pytanko mam do Ciebie czy w 2 c) trzeba zrobić W(od magicznej liczby) i to będzie
suma? Wystarczy takie zrobienie zadania bo innego pomysłu nie mam
17 kwi 21:20
Kejt: powinno wyjść a=−5 i b=1? w 1c )..
17 kwi 21:26
Tomek.Noah: w 2 c) z suma wspolczniikow? to wystarczy podstawic magiczna liczebe ktora zostala stworzona
jako 2 cyfra na swiecie z przeciwienstwem
17 kwi 21:29
Kejt: co do 2c. to kombinowałam z trójkątem Pascala, ale to chyba nie przejdzie..
17 kwi 21:29
rumpek: Kejti

mi w 2e wyszło a = 9
17 kwi 21:30
Kejt: ups.. czyżbym coś zepsuła?
17 kwi 21:31
rumpek: (x2+bx+c)2 = ((x2 + bx) + c)2 = (x2 + bx)2 + 2(x2 + bx)c + c2 ...
17 kwi 21:33
Tomek.Noah: wychodzi −5 i 1
17 kwi 21:34
;): Nie
Kejt pomyśl troszkę inaczej trójkąt Pascala nie przejdzie

Zauważ jedną rzecz w tym
zadaniu nie chodzi o wyliczenie potęgi
2000 pomyśl troszkę dla tego nie pisałem jaka to
magiczna liczba bo to zadania dla Ciebie
17 kwi 21:34
rumpek: magiczna liczba to: ένα
17 kwi 21:36
Godzio:
Kejt 2. e) + 2bcx + 2cx
2 
a = 9

Tak wystarczy W(magicznej liczby)
17 kwi 21:36
Kejt: nie chciałam wyliczać tej potęgi.. tak domyśliłam się, że to specjalnie..
17 kwi 21:37
;): Okej dziekuje
Godzio
17 kwi 21:37
Kejt: cholera.. zapomniałam o dwójkach..
17 kwi 21:37
Godzio:
1. c) Jest ok
17 kwi 21:38
Tomek.Noah: Podpowiem Ci Kejt pierwsza litera alfabetu ... XD
17 kwi 21:41
Kejt: nie droczcie się
17 kwi 21:41
Godzio:
Kejt logicznie myśląc, jak liczysz sumę współczynników wielomianu:
W(x) = 5x
3 + 4x
2 + 2x + 1
To wiadomo 5 + 4 + 2 + 1 = 12 −− co tutaj podstawiliśmy za x

?
17 kwi 21:43
Kejt: ach

dobra, rozumiem.
17 kwi 21:43
Kejt: chyba czas iść spać..
17 kwi 21:44
Godzio:
Za wcześnie

jeszcze z 5 zadanek pyknij
17 kwi 21:45
Kejt: sam widzisz, że coraz głupsze błędy robię.. w 2c) suma będzie 2?
17 kwi 21:47
Godzio:
Tak
17 kwi 21:47
Kejt: dobra.. znaczy tragicznie nie jest

przejrzę jeszcze raz resztę..
17 kwi 21:48
Kejt: ostatnie a) k=−4? wolę się upewnić zanim zacznę liczyć resztę..
17 kwi 21:52
Godzio:
Jest ok
17 kwi 21:53
rumpek:
3c
a = −12
b = 6

?
17 kwi 22:03
Godzio:
ok
17 kwi 22:11
Kejt: Dobra.. ktoś może znalazł pierwiastek dla ostatniego b)?
17 kwi 22:24
Godzio: 2 sprawdziłaś ?
17 kwi 22:26
Kejt: tak.. i mi nie wyszło..
17 kwi 22:27
Godzio: −2 * 8 + 4 * 4 + 4 * 2 − 8 = 0 ?
17 kwi 22:28
Kejt: ale k wyszło −4 a nie 4

zepsułam?
17 kwi 22:29
rumpek: Ostanie b)?
Czyli to:
−2x3 − 4x2 + 4x − 8 = −2x2(x − 2) + 4(x − 2) = (−2x2 + 4)(x − 2) = −2(x2 − 2)(x − 2) =
−2(x−√2)(x + √2)(x − 2)
17 kwi 22:30
rumpek: znaczy k = 4
i tam wyzej u mnie
−2x3 + 4x2 + 4x − 8
17 kwi 22:31
Godzio:
: o byłem pewien że wpisałaś 4
rumpek
−2x
3 − 4x
2 = −2x
2(x + 2)
17 kwi 22:32
Kejt: to 4 czy −4?
17 kwi 22:33
Godzio: 4
17 kwi 22:34
rumpek: Godzio poprawiłem się w poście przed twoim
17 kwi 22:38
rumpek: i do
c) x∊(−
∞, 0> U {1}
17 kwi 22:38
Kejt: ale jakim cudem 4 ; − ; idę spać..
17 kwi 22:40
Kejt: dobra.. widzę.. wstrętne minusy
17 kwi 22:41
Godzio:
Idź, idź

jutro pewnie na 8 do szkoły
17 kwi 22:42
Kejt: yhm.. o 6 muszę wstać..w dodatku same humanistyczne przedmioty.. ech..
17 kwi 22:43
Kejt: dobranoc
17 kwi 22:43
rumpek:
Kejti może jeszcze na 3g się skusimy ?
17 kwi 22:43
Kejt: |x3 − 1| = x2 + x + 1
x3−1=x2 + x + 1 v x3−1=−(x2+x+1)
x3−x2−x−2=0 v x3+x2+x=0
(x−2)(x2+x+1)=0 v x(x2+x+1)=0
x−2=0 v x2+x+1=0 x=0 v x2+x+1=0
x=2 Δ<0 => x∊∅ Δ<0 => x∊∅
x=2 v x=0
18 kwi 17:35
Kejt:
|x|+x3=0
|x|=−x3
x=−x3 v x=x3
x+x3=0 v x−x3=0
x(1+x2)=0 v x(1−x2)=0
x=0 v 1+x2=0 v x=0 v (1+x)(1−x)=0
v x2=−1 v x=0 v x=−1 v x=1 <− coś tu chyba nie pasuje.. (|1|+13≠0)
x∉ℛ
x=0 v x=−1 v x=1 (?!)
18 kwi 17:46
Wojteq66:
a w tym przykładzie: |x|+x3=0 to można sobie tak rozpisać ? :
1. Dla x≥0 => x(x2+1)=0 => x=0
2. Dla x<0 => −x(x−1)(x+1) => x=−1 (x=1 i x=0 odrzucam bo nie należy do przedziału)
18 kwi 18:21
Kejt: no właśnie nie wiem.. dlatego pytam..
18 kwi 18:23
rumpek:
1
o. x≥0
x + x
3 = 0
x(x
2 + 1) = 0
x = 0
2
o x < 0
−x + x
3 = 0
x
3 − x = 0
x(x
2 − 1) = 0
x(x − 1)(x + 1) = 0
x = 0 ∉ (−
∞, 0)
x = −1
x = 1 ∉ (−
∞, 0)
Pewnie że można

To też można tak zrobić:
|x
3 − 1| = x
2 + x + 1
Pamiętając o
1
o x
3 − 1 ≥ 0
x
3 − 1 = x
2 + x + 1
2
o x
3 − 1 < 0
−(x
3 − 1) = x
2 + x + 1
18 kwi 18:39
Godzio:
Co do |x3 − 1| = x2 + x + 1 można rozbić na przypadki bo x2 + x + 1 jest zawsze dodatnie
jednak w |x| + x3 = 0 już tak zrobić nie można bo nie wiemy kiedy x3 jest dodatni a kiedy
ujemny, takie coś trzeba już rozpatrywać w przedziałach
|x| = −x3
dla x > 0 −− sprzeczność
dla x ≤ 0
−x = −x3
x3 − x = 0
x(x − 1)(x + 1) = 0
x = 0 lub x = 1 lub x = −1
Odp: x = 0 lub x = −1
18 kwi 18:44
Grześ: Nie trzebabyło tego przypadkami rozpatrywać, wystarczyło zauważyć, że:
|x3−1|=|(x−1)(x2+x+1)|=|x−1|*|x2+x+1|=(x2+x+1)*|x−1|, czyli:
(x2+x+1)*|x−1|=x2+x+1
Przerzucamy na jedną stronę i wspólny czynik wyłaczamy:
(x2+x+1)(|x−1|−1)=0
Δ<0 |x−1|=1, czyli: x=0 lub x=2
18 kwi 19:24
Kejt:
3.
a)
1) W(x)=x
4+3x
3−15x
2−19x+30
W(1)=0
dzielę Hornerem, wychodzi: W(x)'=x
3+4x
2−11−30
W(−2)'=0
dzielę Hornerem, wychodzi: W(x)'=(x+2)(x
2+2x−15)
x
2+2x−15=0
?=4+60=64
√?=8
W(x)=x
4+3x
3−15x
2−19x+30=
(x−1)(x+2)(x−3)(x+5)
2) W(x)=2x
3−5x
2−x+6
W(−1)=0
dzielę Hornerem, wychodzi: W(x)=(x+1)(2x
2−7x+6)
?=49−4*2*6=49−48=1
W(x)=2x
3−5x
2−x+6=
(x+1)(x−1,5)(x−2)
18 kwi 20:20
Grześ: na końcu zgubiłaś tylko współczynnik przy najwyższej potędze, czyli a=2
18 kwi 20:49
olka: godzio umiesz cos z chemi ? przygotowano roztwor bromkowy sodu w ten sposob ze na litr g.
soli przypadaly 623 mlili gramy wody oblicz stezenie procentowe otrzymanego roztworu
18 kwi 21:02
18 kwi 21:04
Kejt: właśnie.. jeszcze z błędami piszesz
18 kwi 21:05
Kejt: jak ugryźć 1d? to paskudztwo P(x) nie daje się na czynniki liniowe rozłożyć
19 kwi 21:27
Godzio:
Dlatego dałem, bo nie da się rozłożyć i trzeba coś innego wymyślić
19 kwi 21:29
Kejt: wrr.. jakaś podpowiedź? bo chyba nie muszę tego dzielić..
19 kwi 21:30
ICSP: Rozłóż ten drugi na czynniki
19 kwi 21:31
ICSP: Chociaż nie:( Musisz dzielić labo pomnożyć przez inny trójmian i spróbować przyrównać.
19 kwi 21:32
Godzio:
W(x) = (x
2 − 3x + 3)(x
2 + cx + d)
19 kwi 21:32
Kejt: no tak.. tyle to ja też mam
19 kwi 21:33
Kejt: dobra.. już wiem.
19 kwi 21:33
Kejt:
a=1
b=3
c=d=1
tak?
19 kwi 21:50
Godzio:
a = 2, b = 6
19 kwi 21:51
Kejt: kurde.. to ja może to wrzucę..
19 kwi 21:54
Godzio:
x4 + x3c + x2d − 3x3 − 3cx2 − 3xd + 3x2 + 3cx + 3d =
x4 + x3(c − 3) + x2(d − 3c + 3) + x(3c − 3d) + 3d
c = 1
d = 2
19 kwi 21:54
Kejt: już się zgadza..
a=2
b=6
c=1
d=2
całe rozwiązanie wrzucę za chwilę..
19 kwi 21:57
Godzio:
Dobra jak wyszło to nie trzeba
19 kwi 21:58
Kejt: w 2d m∊(−∞;1)∪(9;+∞)?
19 kwi 22:09
Kejt: chyba trzeba jeszcze wyliczyć tak, żeby miejsca zerowe były zawsze dodatnie.. tak?
19 kwi 22:09
Kejt: ponawiam pytanie..
19 kwi 22:49
Godzio: (−3,0) U (0,1)

Zgadza się, miejsca zerowe muszą być dodatnie
19 kwi 23:13
Kejt: a jak to wyliczyć? bo wzory Viete'a raczej tu nic nie dadzą..
19 kwi 23:15
Godzio:
x2 = t
i warunki:
Δ > 0
t1 * t2 > 0
t1 + t2 > 0
19 kwi 23:22
Kejt: aa.. więc jednak. zapomniałam..dwie dodane liczby ujemne tworzą ujemną.. idę spać
19 kwi 23:24
Godzio:
19 kwi 23:24
;): Zrobię sobie jeśli można jedno na dobranoc

Dany jest wielomian W(x) = −2x
3 + kx
2 + 4x − 8, x ∊ R
a) Wyznacz wartość k tak, aby reszta z dzielenia wielomianu W przez dwumian (x + 1) była równa
−6
b) Dla znalezione wartości k rozłóż wielomian na czynniki liniowe
c) Rozwiąż nierówność W(x + 1) ≤ −3x
3 + 5x − 2
a)
W(−1) = −6 ⇒ 2 + k − 4 − 8 = −6 k = 4
b)
W(x) = −2x
3 + 4x
2 + 4x − 8 = −2x
2(x − 2) + 4(x − 2) = −2(x −
√2)(x +
√2)(x − 2)
c)
W(x + 1) = −2(x + 1)
3 + 4(x + 1)
2 + 4(x + 1) − 8 =
−2x
3 − 6x
2 − 6x − 2 + 4x
2 + 8x + 4 + 4x + 4 − 8 =
−2x3 − 2x2 + 6x − 2
−2x
3 − 2x
2 + 6x − 2 < −3x
3 + 5x − 2
x
3 − 2x
2 + x < 0
x(x
2 − 2x + 1) < 0
x(x − 1)
2 < 0 ⇒ x∊(−
∞,0)
20 kwi 00:45
rumpek:
Chyba o czymś zapomniałeś

"≤"
20 kwi 00:57
Kejt: już po sprawdzianie, zrobiłam wszystko

i jeszcze zdążyłam sprawdzić kilka razy, więc pewnie
6 wpadnie
20 kwi 21:25
Godzio:
Oby

A kiedy masz ten test ?
20 kwi 21:26
Kejt: no był, dzisiaj
20 kwi 21:27
Godzio: Aaaa

No to git, a jakie zadanka miałaś ?
20 kwi 21:34
Kejt: dwa z rozkładu na czynniki.
jedno takie jak 1d tylko, że dało się to P(x) rozłożyć.
jedno takie jak 2e tylko typu "wykaż, że"
i jedno brzmiące mniej więcej tak: "Oblicz p i q wiedząc, że m jest dwukrotnym pierwiastkiem
wielomianu" i pod spodem był podany wielomian i m=3
Mogę te zadanka wrzucić za tydzień.. tzn. jak dostanę swój sprawdzian
20 kwi 21:38
Godzio:
To jak chcesz, w każdym razie chętnie zobaczę
20 kwi 21:41
Alexa : a czy ktoś rozwiązał 1 d)

?
21 kwi 17:09
;): d) Dla jakich wartości parametrów a i b wielomian W(x) jest podzielny przez wielomian P(x) gdy:
W(x) = x4 − 2x3 + ax2 − 3x + b, P(x) = x2 − 3x + 3
x2 + x + 2
_________________
x4 − 2x3 + ax2 − 3x + b : x2 − 3x + 3
−x4 + 3x3 − 3x2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x3 + (a − 3)x2 − 3x
−x3 + 3x2 − 3x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ax2 − 6x + b
−2x2 + 6x −6
a − 2 = 0 b − 6 = 0
a = 2 b = 6
21 kwi 19:20
WUT: ALE PROSTE GÓWNA. Za dużo tego, ale moge jedno rozwiązać, tylko napisz które.
21 kwi 22:23
Alexa : a no taaaak, dzieki
22 kwi 17:51